Smaakimpressie
Een alcoholpercentage van 8,5% met 43 gram restsuikers. Helder licht strogeel van kleur. In de neus aroma’s van grapefuit, verse druiven, appel en iets van abrikozen. In het smaakpalet tonen van citroenschil, wederom appel en een vleugje van tropisch fruit die gepaard gaan met duidelijke restsuikers die nerveus frisse zuren in de afdronk enigszins maskeren.
Vinificatie
Eind september worden de druiven met de grootste zorg met de hand geplukt waarna men in de vinificatiekelder, na directe pneumatische persing, het sap een temperatuur gecontroleerde (18°C) alcoholische gisting laat ondergaan op roestvrijstalen tanks. Wanneer de wijn het gewenste alcohol percentage heeft bereikt, wordt deze zeer snel afgekoeld tot 0°C om de gisting geheel te stoppen. Na speciale filtering wordt de wijn overgestoken op schone rvs-tanks en laat men deze zonder de malolactische gisting te laten voltrekken, rusten voor enkele maanden. Hierna assemblage van de wijn met aansluitend klaring, lichte filtering en botteling.
Culinair Advies
Aperitief, mosselen, garnalen, quiches, salades, geitenkaas en Aziatische gerechten.
Smaakimpressie
Een alcoholpercentage van 8,5% met 43 gram restsuikers. Helder licht strogeel van kleur. In de neus aroma’s van grapefuit, verse druiven, appel en iets van abrikozen. In het smaakpalet tonen van citroenschil, wederom appel en een vleugje van tropisch fruit die gepaard gaan met duidelijke restsuikers die nerveus frisse zuren in de afdronk enigszins maskeren.
Vinificatie
Eind september worden de druiven met de grootste zorg met de hand geplukt waarna men in de vinificatiekelder, na directe pneumatische persing, het sap een temperatuur gecontroleerde (18°C) alcoholische gisting laat ondergaan op roestvrijstalen tanks. Wanneer de wijn het gewenste alcohol percentage heeft bereikt, wordt deze zeer snel afgekoeld tot 0°C om de gisting geheel te stoppen. Na speciale filtering wordt de wijn overgestoken op schone rvs-tanks en laat men deze zonder de malolactische gisting te laten voltrekken, rusten voor enkele maanden. Hierna assemblage van de wijn met aansluitend klaring, lichte filtering en botteling.
Culinair Advies
Aperitief, mosselen, garnalen, quiches, salades, geitenkaas en Aziatische gerechten.
Riesling
Riesling is een witte druivensoort. Oorspronkelijk zou het een afstammeling zijn van de Heunisch-druif en een Traminer variant. De druif staat als één van de beste soorten bekend. Vooral in Duitsland en de Elzas is zij zeer geliefd.
Deze druif is pas laat rijp, meestal pas eind september of begin oktober en heeft dan een goudgele kleur met wat kleine spikkeltjes op de schil. De riesling is geschikt voor de productie van droge en elegante wijnen. Haar wereldbekendheid is echter te danken aan de zoete wijnen die deze druivensoort voort kan brengen. De Rieslingdruif kan wijnen van zeer grote klasse voortbrengen en zijn dan ook lang houdbaar. De druivenstokken staan voor deze hoge kwaliteitswijnen (Duits: Spitzenweinen) dikwijls tegen steile hellingen aangeplant.
Aan het begin van de 20e eeuw waren de Riesling-wijnen uit de Rheingau en Moezel vaak duurder dan de meest bekende wijnen uit de Bordeaux.
Behalve in Duitsland en de Elzas is de Riesling ook aangeplant in Oostenrijk, Noord-Italië, Luxemburg, Verenigde Staten en Australië. In steeds meer landen komt deze druivensoort voor.
In Duitsland wordt de Rieslingdruif ook wel “De Koningin van de druiven” genoemd.
Duitse wijnen gemaakt van Rieslingdruiven kunnen jong gedronken worden. Bepaalde spitzenklasse-wijnen kunnen echter ook zeer goed ouderen.
Voor informatie: Dr. Loosen
Schrijf de eerste review