Fijne mousse, aroma van peer en appel, licht amandel, elegante complexe smaak.
Fijne mousse, aroma van peer en appel, licht amandel, elegante complexe smaak.
Xarel-lo
De Xarel-lo is een witte druif die we veelal aantreffen in het noordoosten van Spanje. De Xarel lo druif wordt vooral gebruikt voor cava wijnen. De normale witte wijnen die ervan gemaakt worden hebben een hoog zuurgehalte.
Macabeo (Macabeu)
In Spanje is de Macabeo druif een belangrijke druivensoort voor witte wijn. In de Rioja noemt men hem Viura. De wijnen zijn hoog in zuurgehalte en hebben een geur van bloemen. Zij verliezen hun smaak en fruitige karakter relatief gemakkelijk en zijn op hun best wanneer zij jong gedronken worden.
Parellada
De Parellada druif is een witte druif die van origine samen met de Macabeo en Xarl.lo gebruikt werd voor de productie van de Spaanse mousserende wijnen. Het is een druif die een aromatische en frisse wijn kan geven. In een koud klimaat is de opbrengst laag en geeft de druif een wijn die in evenwicht is met voldoende zuur. Dit ras is vrijwel immuun voor ziektes en geschikt voor rijping op vat.
Peralada wordt gedomineerd door de bodega Castillo Perelada en wat daarbij hoort. Deze bodega is nauw verbonden met het kasteel. Miguel Mateu kocht in 1923 het kasteel, de tuinen en de bijbehorende abdij en hervatte daar de productie van wijn die in de hele streek jaren had stilgelegen door het vernietigende werk van de druifluis. De abdij gaf onderdak aan zijn privé- collecties glaswerk, keramiek en schilderijen.
Het karakteristieke kasteel met zijn twee torens stamt uit de 14e eeuw en werd in de 16 eeuw verder uitgebouwd tot een paleis. De monniken van het aan het kasteel verbonden abdij Convent del Carme produceerden al eeuwen geleden wijn. Nu is Castillo de Perelada een van de meest prestigieuze bodegas van het land.
Castillo Perelada is wel de bekendste bodega en veruit de grootste in de Empordà. Cavas del Ampurdán S.A. brengt onder de naam Castillo Perelada jonge wijnen (waaronder de witte "Blanc de Blancs"), varietales, een crianza en een reserva op de markt, allen onder D.O. Empordà. Verder brengt deze onderneming nog een aantal exclusievere wijnen op de markt, waaronder de prestigieuze "Gran Claustro". De goedkopere "Masia Perelada" (rood, wit, rosé), ook afkomstig van Cavas del Ampurdán, heeft het herkomstkeur-merk D.O. Catalunya. Dit geldt ook voor de bekende "Blanc Pescador", een sprankelende, licht mousserende witte wijn.
Het logo van Castillo Perelada is ontleend aan het wapenschild van de Rocabertí, een familie die gedurende vele eeuwen betrokken was bij het bestuur van de streek en ook het kasteel liet bouwen.
Meer informatie: 0,375 ltr. Castillo Perelada
Schrijf de eerste review