Een klimaat met warme zomers en tamelijk milde winters. De bodem bestaat uit klei en leisteen. Na de handmatige oogst van ieder perceel apart de trossen ontsteeld en de druiven op de sorteertafel op kwaliteit gecontroleerd. Hierna volgt vinificatie op thermogereguleerde betonnen cuves. Na inweking en aansluitende vergisting vindt ongeveer twaalf maanden houtrijping plaats op nieuwe en één jaar oude vaten. Weetje: Met een kleine achthonderd hectare aan wijngaarden is Pomerol de appellation met de kleinste productie van Bordeaux: slechts iets meer dan vijf miljoen flessen zien jaarlijks het licht.
In de neus zoete specerijen, rijp fruit, zwarte olijven en vanille. Op de tong is de wijn vruchtvol en heeft hij zelfs iets van chocola. Dankzij verfijnde tannines en een indrukwekkende finale is dit – geschonken op 16° Celsius - een veelbelovende dinerwijn. Serveersuggestie: Lekker bij gegrild gevogelte, klein wild en harde kazen.
Merlot
Merlot is een blauwe druivensoort die gebruikt wordt voor het maken van wijn. Zij is één van de traditionele druivensoorten van de Franse Bordeaux-streek, zowel in de Médoc, waar de Cabernet Sauvignon domineert, als in Pomerol en Saint-Émilion. De druif is iets groter en heeft een dunnere schil dan de cabernet sauvignon.
De Merlot is een internationale druivenras en is in geur en smaak vooral te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. De wijnen van deze druif zijn over het algemeen sappiger en soepeler dan die van de cabernet sauvignon, met minder tannine. Daardoor zijn ze vaak gemakkelijker en jonger te drinken. Het zijn gulle wijnen met veel smaak.
Deze druivensoort wordt in de Côtes de Gascogne gebruikt voor rode wijn en rosé wijn.
Buiten Frankrijk is Californië een belangrijke producent van merlotwijn. Men kwam er in de jaren zeventig tot de ontdekking dat merlot niet alleen goed functioneerde in een assemblage naar Frans model, maar ook op zichzelf, als cépage, een prima wijn kan voortbrengen.
Verder wordt er merlotwijn geproduceerd in Italië (vooral in het Noord-Oosten), Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië - waar het merlot-areaal de voorbije tien jaar is vernegenvoudigd) - en Zuid-Amerika, met name in Chili.
Cabernet Franc
De cabernet franc is een blauwe druivensoort, waarvan rode wijn wordt gemaakt.
De cabernet franc is de voorloper van de cabernet sauvignon, waardoor ze ook op elkaar lijken. De druif is iets vroeger rijp dan de cabernet sauvignon, en verdraagt koude beter waardoor hij goed kan rijpen in wat koudere streken. In de wijnstreek Bordeaux wordt hij dan ook op wat koelere plaatsen verbouwd. Ook heeft hij wat minder harde tannine, waardoor hij milder smaakt.
De cabernet franc wordt als een soort verzekering verbouwd, voor het geval de cabernet sauvignon niet voldoende uitrijpt.
Er zijn maar weinig wijnen die volledig van de cabernet franc worden gemaakt. Vaak wordt hij geblend met de merlot en de cabernet sauvignon, bijvoorbeeld in de Bordeauxstreek.
Een groot aantal rode wijnen van de Loire zijn gemaakt met de cabernet franc, hoewel dat niet op het etiket wordt vermeld. Inmiddels wordt deze druivensoort overal in de wereld aangeplant.
Verder wordt deze druivensoort in de Côtes de Gascogne gebruikt voor rode wijn en rosé wijn.
Gelegen op het beroemde plateau van Pomerol bevindt zich op honderdvijftig meter ten zuiden van het kerkje, tussen de grootste grands crus van de regio, Château Clos de Clocher. Het werd in 1931 eigendom van wijnhandelaar Jean-Babtiste Audy. Inmiddels bestiert zijn achterkleinkind (met dezelfde naam) het bijna vijf hectare tellende domein. Samen met een talentvol team (dat ook verantwoordelijk is voor de wijnen van Château Bonalgue (Pomerol), Château Monregard la Croix (Pomerol), Château Les Hauts-Conseillants (Lalande de Pomerol), Château du Courlat (Lussac-Saint-Emilion) maakt hij hier een hoogwaardige Pomerol van driekwart merlot met aanvulling van cabernet franc, afkomstig van oude stokken. Die staan ideaal gesitueerd in ijzerrijke grind- en kleigrond. Het is de beperkte grootte van het bedrijf dat optimale verzorging van de druiven mogelijk maakt: iedere stok wordt minutieus in de gaten gehouden.
Met een kleine achthonderd hectare aan wijngaarden is Pomerol de appellation met de kleinste productie van Bordeaux: slechts iets meer dan vijf miljoen flessen zien jaarlijks het licht.
Schrijf de eerste review