Op de flanken van de Botmaskop, één van de pieken van de Helshoogte Pas en vroeger een uitkijkpunt vanwaar men schepen kon zien aankomen, is Delaire Graff Estate gevestigd. Het wijngoed ligt op 300 tot 500 meter hoogte, waar de rijke, watervasthoudende bodem en de verkoelende zeebries voor een trage en perfecte rijping van de druiven zorgen. Bij Delaire Graff wordt vanwege het koele microklimaat gemiddeld drie weken later geoogst dan elders in Stellenbosch. De getalenteerde wijnmaker Morné Vrey is verantwoordelijk voor de verfijnde wijnen van het bedrijf. Morné doorliep stages in Frankrijk en Duitsland, en heeft het potentieel van Delaire Graff Estate tot volle wasdom gebracht. De rode wijnen blinken uit door hun elegantie, stevige fruit en soepele tannines. De witte wijnen imponeren vanwege hun frisheid die het resultaat is van de langzame rijping van de druiven.
KLIMAAT & TERROIR: De wijngaarden liggen tussen 300 en 500 meter boven de zeespiegel. De bodem bevat vooral verweerd graniet en de wijngaarden liggen op het noorden.
VINIFICATIE: De druiven worden op lage temperatuur vergist waarna een rijping volgt van 10 maanden op Frans eiken vaten (40% nieuw) van 225 liter. Er vindt geen malolactische omzetting plaats om de frisheid van de wijn te behouden.
GEUR & SMAAK: Rijke, krachtige wijn met limoen- en citrustonen, honingaroma, marsepein, meloen en een hint van cashewnoten. Een mooi glas wijn dat in de twee tot drie na het oogstjaar aan complexiteit wint.
SERVEERSUGGESTIE: Heerlijk bij gevogeltelever, in roomboter gebakken platvis, kreeft en witvleesbereidingen met romige sauzen.
WEETJE: Delaire Graff Estate Banghoek Reserve Chardonnay 2020 ontving 96 punten bij de Decanter World Wine Awards.
Chardonnay
De Chardonnay druif is een witte druif, zeer geschikt voor vinificatie en rijping op hout. Verder is het een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou maar tevens tegen warmte kan. Deze druif wordt veel gebruikt voor mousserende wijnen, zoals champagne. Hij geeft stevige, volle wijn met karakter en een delicaat bouquet. De druif kan zeer verschillende wijnen voortbrengen, van Chablis tot een Saint-Véran uit het zuiden van de bourgognestreek. Hij is verwant aan de andere bourgogne- en champagnedruif de pinot blanc, waar hij erg op lijkt. De chardonnay heeft echter een andere smaak. Hij wordt ook wel weisser klevner genoemd (in de Elzas), pinot blanc chardonnay, beaunois en ook auvernat blanc.
In vergelijking met de sauvignon blanc of de gewürztraminer is zijn geur en aroma niet bijzonder krachtig. In koelere klimaatzones heeft hij een groeneappelsmaak, in mildere temperatuurzones een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones smaakt de wijn naar exotische vruchten, zoals ananas en mango. Chardonnay rijpt betrekkelijk vroeg en kan een hoog alcoholgehalte halen, waardoor hij bedrieglijk zoet smaakt. Een goed gevinifieerde chardonnay zal een lange afdronk hebben. De chardonnaydruif is ideaal om wijnen te maken die op eiken vaten worden gelagerd. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' krijgt vanilletonen in haar smaak.
Meestal zal een goede chardonnaywijn een tweede fermentatie hebben gehad, de zogenaamde malolactische gisting. Deze heet zo omdat het naar groene appelen ruikende, venijnige appelzuur wordt omgezet in het mildere melkzuur
Op de flanken van de Botmaskop, een van de pieken van de Helshoogte Pas en vroeger een uitkijkpunt vanwaar men schepen kon zien aankomen, is Delaire Graff Estate gevestigd. Ooit eigendom van de Zuid-Afrikaanse wijnschrijver John Platter,
is het sinds 2003 in handen van diamantair Lawrence Graff. Op een hoogte van 300 tot 500 meter zorgen de watervasthoudende, rijke bodem en de verkoelende zeebries voor een trage en perfecte rijping van de druiven. De getalenteerde wijnmaker Morné Vrey maakt hiervan verfijnde wijnen. De rode wijnen blinken uit door hun elegantie, stevige fruit en soepele tannines. De witte wijnen, waaronder een prachtig exemplaar van Zuid-Afrika’s “eigen” chenin blanc, imponeren vanwege hun aromatische frisheid.
Schrijf de eerste review