Smaakimpressie
Helder licht strogeel met een groen zweempje. Levendige fruitneus met sappige limoenen, citroenen, witte perzik en florale geuren. Op de achtergrond een subtiele romigheid en mineraliteit verkregen door de natuurlijke gisting en het regelmatig roeren van de ‘lees’ (fijn bezinksel) tijdens de opvoeding in RVS tanks. Mondvullend met frisse sappige perzik, peren en citrusvruchten aroma’s, goed in evenwicht gehouden door de romige structuur en de verfrissende zuurgraad.
Vinificatie
Tijdens de koele nachtelijke uren zijn de Chardonnay druiven op hun best, vandaar wordt er ’s nachts machinaal geoogst. Bij de persing wordt het beste vrije loop sap gescheiden van het sap van de persing. Gedurende een periode van 4 tot 7 dagen wordt het sap gekoeld om vaste bestanddelen uit te laten zakken. Het heldere sap wordt naar een nieuwe tank overgebracht om de vergisting te laten aanvangen. De vinificatie in RVS tanks is gericht op het behouden van fruit en frisheid. Voor meer aromatische complexiteit en smaakrijkdom wordt gedurende een periode van 3 maanden na de gisting, de wijn regelmatig omgeroerd. Zo krijgt de wijn meer textuur en rondingen en is bovendien beter bestand tegen oxidatie.
Culinair Advies
Heerlijk als apéritief. Gastronomisch breed inzetbaar door zijn evenwicht tussen fris, romig en fruit. Favoriete ‘down-under’ combinatie: gebakken St. Jakobsschelpen, samen met een milde saus van kokos en curry en frittata van groenten.
Smaakimpressie
Helder licht strogeel met een groen zweempje. Levendige fruitneus met sappige limoenen, citroenen, witte perzik en florale geuren. Op de achtergrond een subtiele romigheid en mineraliteit verkregen door de natuurlijke gisting en het regelmatig roeren van de ‘lees’ (fijn bezinksel) tijdens de opvoeding in RVS tanks. Mondvullend met frisse sappige perzik, peren en citrusvruchten aroma’s, goed in evenwicht gehouden door de romige structuur en de verfrissende zuurgraad.
Vinificatie
Tijdens de koele nachtelijke uren zijn de Chardonnay druiven op hun best, vandaar wordt er ’s nachts machinaal geoogst. Bij de persing wordt het beste vrije loop sap gescheiden van het sap van de persing. Gedurende een periode van 4 tot 7 dagen wordt het sap gekoeld om vaste bestanddelen uit te laten zakken. Het heldere sap wordt naar een nieuwe tank overgebracht om de vergisting te laten aanvangen. De vinificatie in RVS tanks is gericht op het behouden van fruit en frisheid. Voor meer aromatische complexiteit en smaakrijkdom wordt gedurende een periode van 3 maanden na de gisting, de wijn regelmatig omgeroerd. Zo krijgt de wijn meer textuur en rondingen en is bovendien beter bestand tegen oxidatie.
Culinair Advies
Heerlijk als apéritief. Gastronomisch breed inzetbaar door zijn evenwicht tussen fris, romig en fruit. Favoriete ‘down-under’ combinatie: gebakken St. Jakobsschelpen, samen met een milde saus van kokos en curry en frittata van groenten.
Chardonnay
De Chardonnay druif is een witte druif, zeer geschikt voor vinificatie en rijping op hout. Verder is het een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou maar tevens tegen warmte kan. Deze druif wordt veel gebruikt voor mousserende wijnen, zoals champagne. Hij geeft stevige, volle wijn met karakter en een delicaat bouquet. De druif kan zeer verschillende wijnen voortbrengen, van Chablis tot een Saint-Véran uit het zuiden van de bourgognestreek. Hij is verwant aan de andere bourgogne- en champagnedruif de pinot blanc, waar hij erg op lijkt. De chardonnay heeft echter een andere smaak. Hij wordt ook wel weisser klevner genoemd (in de Elzas), pinot blanc chardonnay, beaunois en ook auvernat blanc.
In vergelijking met de sauvignon blanc of de gewürztraminer is zijn geur en aroma niet bijzonder krachtig. In koelere klimaatzones heeft hij een groeneappelsmaak, in mildere temperatuurzones een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones smaakt de wijn naar exotische vruchten, zoals ananas en mango. Chardonnay rijpt betrekkelijk vroeg en kan een hoog alcoholgehalte halen, waardoor hij bedrieglijk zoet smaakt. Een goed gevinifieerde chardonnay zal een lange afdronk hebben. De chardonnaydruif is ideaal om wijnen te maken die op eiken vaten worden gelagerd. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' krijgt vanilletonen in haar smaak.
Meestal zal een goede chardonnaywijn een tweede fermentatie hebben gehad, de zogenaamde malolactische gisting. Deze heet zo omdat het naar groene appelen ruikende, venijnige appelzuur wordt omgezet in het mildere melkzuur
De naam Wirra Wirra betekent ‘tussen de gombomen’ in de taal van de Aboriginals. Het is een van de mooiste boutique wineries van Australië. Hij werd opgericht aan het eind van de negentiende eeuw door Robert (Bob) Strangways Wigley, die tevens een beroemd cricketspeler was. In 1969 werd het bedrijf gekocht door Greg en Roger Trott, die het helemaal restaureerden en in de oude stijl herstelden. Nu behoort het tot de top van Australië en worden de wijnen geroemd in de hele wereld. Op Wirra Wirra hangt een sfeer van geluk en elke wijn vertelt zijn eigen verhaal. Van de 12th Man Chardonnay en de Catapult McLaren Vale Shiraz, de Dead Ringer tot natuurlijk Mrs Wigley Moscato. De Church Block Red blend van cabernet sauvignon, shiraz en merlot is al ruim veertig jaar de meest verkochte wijn in zijn klasse in Australië.
Meer informatie: Wirra Wirra
Schrijf de eerste review