Fijne mousse, kleur is kersenrood, aroma van aardbei en framboos, vriendelijke speelse afdronk.
aroma van aardbei en framboos, vriendelijke speelse afdronk
Monastrell
De Mourvèdre druif is een van oorsprong Catalaanse druivensoort, die in het Catalaans Mataro wordt genoemd, maar het meest bekend is onder de naam Monastrell.
Deze Mourvèdre druif onderscheidt zich door haar kwalitatief goede tannine die rode wijn een lange levensduur geeft. Ze heeft hitte en vochtigheid nodig en is pas overtuigend bij een alcoholpercentage van minstens 12%. Jonge wijn heeft een bescheiden aroma, maar de wijn kan een zogeheten "bewonderende complexiteit" krijgen door het rijpen.
In Spanje weet men van de Monastrell-druif een divers gamma aan wijnen te produceren: voor snelle consumptie, voor opleg, droog, zoet en alles daartussenin. De Fransen gebruiken deze druif vooral als onderdeel voor bepaalde wijn vanwege de speciale eigenschappen. Vooral in de Rhône-streek.
In het Provençaalse Bandol gebruikt men deze druif weleens in pure vorm om kruidig-fruitige bewaarwijnen te produceren, maar wordt daar ook wel gemengd met Cinsault en Grenache. .
Pinot Noir
De Pinot noir druif (Frans) ook wel Spätburgunder (Duits), is een blauw druivenras dat het best gedijt in streken met een getemperd klimaat, waar het groeiseizoen per definitie lang is en dus aromavorming in de vruchten bevordert. Haar favoriete grond is kalksteen, al dan niet vermengd met ijzerhoudende klei. De oorsprong van de pinot noir ligt in de Côte de Nuits in Bourgogne, waar de Pinot noir al tweeduizend jaar groeit. Buiten Bourgogne blijkt het niet altijd eenvoudig om dit ras te verbouwen waardoor hij een veel geringere verspreiding kent dan bijvoorbeeld de Cabernet Sauvignon.Toch planten steeds meer wijnstreken deze druivenstok aan.
In de Elzas levert de Pinot noir een cépage wijn. Ook in Duitsland doet de druif het goed. Inmiddels is de druif te vinden in meerdere Europese landen en in de nieuwe wijnwereld.
Rode wijnen van pinot noir hebben gewoonlijk niet zo’n heel donkere kleur, maar wel een aantrekkelijke geur. Ook kenmerkend is de fijne smaak die de wijn vanaf zijn jeugd al heel toegankelijk maakt. Ondanks die zachtheid en soepelheid kunnen de betere Pinot noirs een lange flesrijping ondergaan. De druif wordt ook gebruikt voor mousserende wijn met als bekendste voorbeeld Champagne. Soms ook wel rosé.
Peralada wordt gedomineerd door de bodega Castillo Perelada en wat daarbij hoort. Deze bodega is nauw verbonden met het kasteel. Miguel Mateu kocht in 1923 het kasteel, de tuinen en de bijbehorende abdij en hervatte daar de productie van wijn die in de hele streek jaren had stilgelegen door het vernietigende werk van de druifluis. De abdij gaf onderdak aan zijn privé- collecties glaswerk, keramiek en schilderijen.
Het karakteristieke kasteel met zijn twee torens stamt uit de 14e eeuw en werd in de 16 eeuw verder uitgebouwd tot een paleis. De monniken van het aan het kasteel verbonden abdij Convent del Carme produceerden al eeuwen geleden wijn. Nu is Castillo de Perelada een van de meest prestigieuze bodegas van het land.
Castillo Perelada is wel de bekendste bodega en veruit de grootste in de Empordà. Cavas del Ampurdán S.A. brengt onder de naam Castillo Perelada jonge wijnen (waaronder de witte "Blanc de Blancs"), varietales, een crianza en een reserva op de markt, allen onder D.O. Empordà. Verder brengt deze onderneming nog een aantal exclusievere wijnen op de markt, waaronder de prestigieuze "Gran Claustro". De goedkopere "Masia Perelada" (rood, wit, rosé), ook afkomstig van Cavas del Ampurdán, heeft het herkomstkeur-merk D.O. Catalunya. Dit geldt ook voor de bekende "Blanc Pescador", een sprankelende, licht mousserende witte wijn.
Het logo van Castillo Perelada is ontleend aan het wapenschild van de Rocabertí, een familie die gedurende vele eeuwen betrokken was bij het bestuur van de streek en ook het kasteel liet bouwen.
Meer informatie: Castillo Perelada
Schrijf de eerste review