Deze proefdoos bevat een selectie wijnen welke de perfect begeleiding bieden bij uw aspergegerecht..
De Proefdoos Aspergewijnen bevat drie stuks van elk van de volgende wijnen:
- Hugel - Gentil - Elzas - Frankrijk
Druivenras: Pinot Blanc
- Hugel - Elzas - Frankrijk
Druivenras: Pinot Blanc
Meer gedetailleerde informatie over deze wijnen vindt u op deze site.
Deze proefdoos bevat een selectie wijnen welke de perfect begeleiding bieden bij uw aspergegerecht..
De Proefdoos Aspergewijnen bevat drie stuks van elk van de volgende wijnen:
- Hugel - Gentil - Elzas - Frankrijk
Druivenras: Pinot Blanc
- Hugel - Elzas - Frankrijk
Druivenras: Pinot Blanc
Riesling
Riesling is een witte druivensoort. Oorspronkelijk zou het een afstammeling zijn van de Heunisch-druif en een Traminer variant. De druif staat als één van de beste soorten bekend. Vooral in Duitsland en de Elzas is zij zeer geliefd.
Deze druif is pas laat rijp, meestal pas eind september of begin oktober en heeft dan een goudgele kleur met wat kleine spikkeltjes op de schil. De riesling is geschikt voor de productie van droge en elegante wijnen. Haar wereldbekendheid is echter te danken aan de zoete wijnen die deze druivensoort voort kan brengen. De Rieslingdruif kan wijnen van zeer grote klasse voortbrengen en zijn dan ook lang houdbaar. De druivenstokken staan voor deze hoge kwaliteitswijnen (Duits: Spitzenweinen) dikwijls tegen steile hellingen aangeplant.
Aan het begin van de 20e eeuw waren de Riesling-wijnen uit de Rheingau en Moezel vaak duurder dan de meest bekende wijnen uit de Bordeaux.
Behalve in Duitsland en de Elzas is de Riesling ook aangeplant in Oostenrijk, Noord-Italië, Luxemburg, Verenigde Staten en Australië. In steeds meer landen komt deze druivensoort voor.
In Duitsland wordt de Rieslingdruif ook wel “De Koningin van de druiven” genoemd.
Duitse wijnen gemaakt van Rieslingdruiven kunnen jong gedronken worden. Bepaalde spitzenklasse-wijnen kunnen echter ook zeer goed ouderen.
Gewürztraminer
De Gewürztraminer druif wordt gerekend tot de witte druivensoorten. Vanwege de donkerroze tot blauwroze kleur ook wel Rode Traminer genoemd. De soort is een geselecteerde mutatie van de Traminer, een variëteit genoemd naar het dorp Tramin in Noordoost-Italië. Een aantal andere rassen zijn door kruising verkregen uit de Traminer of Gewürztraminer, zoals Riesling.
De soort komt als cépage-wijn voor in de Franse Elzas.
In Duitsland wordt zij ook met succes verbouwd in bijna elk wijngebied. In het wijngebied Baden wordt de druif ook wel Klevner genoemd.
Meer wijnlanden kennen de Gewürztraminer als een druif die aparte wijnen kan leveren.
Wijnen die gemaakt worden van de Gewürztraminer zijn zeer markant. Ze geven een kruidige en krachtige geur, dito volle smaak waar vaak iets van lychees in te herkennen valt. De wijn die van deze druif gemaakt wordt laat zich goed combineren met kruidige gerechten, zoals met Elzasser zuurkool en met de Aziatische keuken.
Pinot Gris
De pinot gris is een uit Frankrijk afkomstige witte druivensoort, die een groot aantal verschillende verschijningen heeft.
De vruchten van deze druivensoort hebben van nature flink wat suiker en relatief weinig zuren. Hierom wordt zij bij voorkeur in koelere streken geteeld. In warme regio's ontstaan vaak saaie zoetige wijnen. De schillen bevatten weinig kleurstof zodat de wijnen wit of hooguit rosé-kleurig kunnen zijn.
In koele gebieden verloopt de groei van de druiven niet altijd zonder problemen. De pinot gris heeft compacte trossen, wat de soort kwetsbaar maakt voor rotting, vooral als er regenwater tussen de vruchten gevangen blijft. Najaarsregens worden door de telers van pinot gris daarom gevreesd, met als gevolg dat velen de druif tamelijk vroeg plukken. Aromatisch hebben de druiven zich dan nog niet volop kunnen ontwikkelen, met neutrale, flauwe wijnen als resultaat. De meeste pinot grigiowijnen uit Italië voldoen aan dit profiel. In de Elzas oogst men de druif het liefst zo laat mogelijk als vendange tardive. Vandaar dat dit ras uit dat gebied vaak een milde tot zoete smaak heeft. Ook worden droge varianten gemaakt.
De pinot gris is zeer waarschijnlijk een mutatie van de pinot noir. Vanuit de Bourgogne werd zij door kloosterlingen naar andere landen gebracht, zoals naar Hongarije. Na de Tweede Wereldoorlog heeft pinot gris, als pinot grigio, furore gemaakt in Italië. In Duitsland is de druif bekend onder de naam Ruländer en Grauburgunder. In de Elzas stond zij ook bekend als tokay d'Alsace. Deze benaming mag niet meer aan deze druif gegeven worden om verwarring met de Hongaarse tokajer-wijnen te voorkomen.
Pinot Blanc
De Pinot blanc druif is een aan de Pinot noir en Pinot gris verwante druif, en de wijn die geheel of grotendeels van deze druif gemaakt wordt (cépage).
De Pinot Blanc druif is redelijk bestand tegen plantenziekten en nachtvorst. De aanplant in Frankrijk is grotendeels geconcentreerd in de Elzas. In Duitsland en Oostenrijk noemt men deze druivensoort Weißer Burgunder.
Grond, klimaat en opbrengst per hectare bepalen wat voor soort Pinot Blanc (Pinot Bianco, Weissburgunder) ontstaat: een zacht frisse, vriendelijke, niet al te uitgesproken wijn of één met meer klasse en karakter. Ook de manier van wijn-bereiding heeft invloed: in Duitsland ontdekte men bijvoorbeeld dat gisting en rijping op vat tot imponerende resultaten kan leiden.
Silvaner
De Sylvaner druif, Groene Sylvaner of Silvaner is een witte druivensoort die waarschijnlijk van oorsprong uit de Kaukasus afkomstig is. Nu vindt men de druif vooral in het Duitse Rheinhessen en Franken. De Sylvaner komt ook veel voor in de Franse Elzas, Oostenrijk, Roemenië, Zwitserland, Tsjechië, Italië en Hongarije, maar Rheinhessen oogst hiervan wereldwijd het meest.
De wijnen van de Sylvaner druif zijn fris, fruitig, droog en hebben zachte zuren. Ze hebben aroma's van kruisbes, hooi, peren en karamel en de smaak van appel, perzik, bloemen en citroen.
Schrijf de eerste review