Cava is een mousserende wijn welke gemaakt wordt volgens de Methodo Tradicional. In grote lijnen hetzelfde proces wat men voor champagne gebruikt. Cava heeft zijn plaats en eigen identiteit op de internationale wijnmarkt volledig bewezen: de lokale druivensoorten, het warme klimaat en de directe omgeving van de wijngaarden dragen allemaal bij aan het unieke karakter van de wijn. Wereldwijd is Cava de tweede mousserende wijn na Champagne. Cava is afgeleidt van het Spaanse woord voor kelder waar de wijnen rijpen.
Vinificatie: Eerst komt er een zachte persing van de druiven teneinde een most te krijgen met specifieke eigenschappen van de diverse druivenrassen. De eerste, alcoholische, gisting vindt plaats bij gecontroleerde age temperatuur in roestvrijstalen vaten. De Cava ontstaat door de wijnen te bottelen waarna een tweede gisting op fles ontstaat. De gemiddelde tijd dat de wijn/cava moet rijpen voorafgaand aan de 'dégorgement` bedraagt vijftien maanden.
De mousse blijft mooi parelen in het glas. Dankzij de rijping op fles heeft de wijn een mooi aroma ontwikkeld van met impressies van fruit.
Culinair: Geserveerd op een temperatuur van 6-9ºC is deze Cava ideaal bij feestelijk gelegenheden, als apéritief en als begeleider van hors d’oeuvre, zeevruchten, visgerechten en Spaanse Tapas.
Xarel-lo
De Xarel-lo is een witte druif die we veelal aantreffen in het noordoosten van Spanje. De Xarel lo druif wordt vooral gebruikt voor cava wijnen. De normale witte wijnen die ervan gemaakt worden hebben een hoog zuurgehalte.
Macabeo (Macabeu)
In Spanje is de Macabeo druif een belangrijke druivensoort voor witte wijn. In de Rioja noemt men hem Viura. De wijnen zijn hoog in zuurgehalte en hebben een geur van bloemen. Zij verliezen hun smaak en fruitige karakter relatief gemakkelijk en zijn op hun best wanneer zij jong gedronken worden.
Parellada
De Parellada druif is een witte druif die van origine samen met de Macabeo en Xarl.lo gebruikt werd voor de productie van de Spaanse mousserende wijnen. Het is een druif die een aromatische en frisse wijn kan geven. In een koud klimaat is de opbrengst laag en geeft de druif een wijn die in evenwicht is met voldoende zuur. Dit ras is vrijwel immuun voor ziektes en geschikt voor rijping op vat.
Schrijf de eerste review