KLIMAAT & TERROIR Een mediterraan klimaat met warme zomers en tamelijk milde winters. Het terroir bevat kalkrijke zand- en rode kleigrond vol met stenen. VINIFICATIE De druiven worden ‘s nachts geoogst en afzonderlijk van elkaar op lage temperatuur gevinifieerd in roestvrijstalen tanks.
GEUR & SMAAK Fonkelend bleekgele, aromatische wijn met tropische fruit, perzik, abrikoos en witte bloemen. De smaak is friszoet en rond met een mooie zoet-zuurbalans. SERVEERSUGGESTIE Serveer goed gekoeld als aperitief of bij desserts. WEETJE Virginie is genoemd naar de dochter van de eerste eigenaar van het wijnhuis Virginie, dat ligt bij het plaatsje Montblanc in de Languedoc ten noordoosten van Beziers.
Chardonnay
De Chardonnay druif is een witte druif, zeer geschikt voor vinificatie en rijping op hout. Verder is het een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou maar tevens tegen warmte kan. Deze druif wordt veel gebruikt voor mousserende wijnen, zoals champagne. Hij geeft stevige, volle wijn met karakter en een delicaat bouquet. De druif kan zeer verschillende wijnen voortbrengen, van Chablis tot een Saint-Véran uit het zuiden van de bourgognestreek. Hij is verwant aan de andere bourgogne- en champagnedruif de pinot blanc, waar hij erg op lijkt. De chardonnay heeft echter een andere smaak. Hij wordt ook wel weisser klevner genoemd (in de Elzas), pinot blanc chardonnay, beaunois en ook auvernat blanc.
In vergelijking met de sauvignon blanc of de gewürztraminer is zijn geur en aroma niet bijzonder krachtig. In koelere klimaatzones heeft hij een groeneappelsmaak, in mildere temperatuurzones een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones smaakt de wijn naar exotische vruchten, zoals ananas en mango. Chardonnay rijpt betrekkelijk vroeg en kan een hoog alcoholgehalte halen, waardoor hij bedrieglijk zoet smaakt. Een goed gevinifieerde chardonnay zal een lange afdronk hebben. De chardonnaydruif is ideaal om wijnen te maken die op eiken vaten worden gelagerd. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' krijgt vanilletonen in haar smaak.
Meestal zal een goede chardonnaywijn een tweede fermentatie hebben gehad, de zogenaamde malolactische gisting. Deze heet zo omdat het naar groene appelen ruikende, venijnige appelzuur wordt omgezet in het mildere melkzuur
Sauvignon Blanc
De Sauvignon Blanc druif of Fumé blanc is een witte druif met een groenige schil, gebruikt voor de bereiding van witte wijn. Deze druif wordt in veel wijnlanden aangeplant. De oorsprong ligt in zuidwest Frankrijk. Het is de voorname druif in Sauternes en Barsac. Maar zeker ook in de Loirevallei. In meer streken maakt men van deze druif succesvolle wijnen. Zoet én droog.
Wijn gemaakt van deze Sauvignon Blanc druif ruikt naar buxus, wit fruit en bloemen. Bij het proeven van de wijn, valt de smaak van groene appels, kruisbessen, soms ananas en lychee op. De wijn heeft een bittere naar zoet neigende afdronk. Voor Noord-Franse wijnen soms knisperend droog, uit warmere gebieden zachter van smaak. Deze geur- en smaakcomponenten zijn minder uitgesproken als deze druif in een assemblage met andere druiven wordt gebruikt.
In de 18e eeuw verspreidde de Sauvignon blanc zich met emigranten naar Spanje, Noord-Italië, Nieuw-Zeeland, Chili, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.
In Frankrijk vindt men deze Sauvignon Blanc druif vaak in de zuivere wijnen van de Loire, Bordeaux en Languedoc. Bekende wijnen uit deze druif zijn: Sancerre, Menetou-Salon en Pouilly-Fumé. Daarnaast zijn er mooie assemblages met de Semillon-druif in de Bordeaux. De laatste jaren komen er ook veel mooie Sauvignon blanc wijnen uit de nieuwe wijnwereld.
Muscat
De Muscat druif is het meest aromatische druivenras van alle druivensoorten, de muscat druif kan aroma's geven van witte bloemen en citrusfruit. De naam Muscat is enigszins misleidend, want in feite is dat de algemene noemer voor diverse varianten. Als kwalitatief beste geldt de Muscat blanc à petits grains, met als goede tweede de Muscat d'Alexandrie. Synoniemen voor de muscat druif in het Spaans, Italiaans en Duits zijn respectievelijk Moscatel, Moscato en Muskateller.
Muscat is zowel tot zoete als tot strak droge wijn te vinifieren. Bij zoete wijnen gebeurt dat in de vorm van een versterkte wijn. De gisting wordt dan onderbroken door toevoeging van wijnalcohol en de onvergiste suikers geven de wijn vervolgens zijn zoete smaak. Voorbeelden daarvan zijn de Muscats uit de Languedoc (Rivesaltes, Beaumes de Venise), die van het Griekse eiland Samos, Moscatel uit Spanje, de Hanepoot uit Zuid-Afrika en de intense Australische dessertwijnen
Van een andere orde zijn de passito wijnen van ingedroogde druiven, zoals de Moscato van het Zuid Italiaanse eilandje Pantelleria. Een weer heel ander type, eveneens van Italiaanse afkomst, is de laagalcoholische, mousserende Moscato d'Asti uit Piemonte.
In opkomst zijn de droge Muscats uit het Franse Zuiden.
Domaines Virginie staat model voor de Franse wijnbouw van de eenentwintigste eeuw. Het is een nog jong, hypermodern bedrijf met een no-nonsense benadering van wijn. Virginie is gevestigd in Béziers en heeft als werkterrein de Languedoc waarbinnen vooral het departement Aude een belangrijke plaats inneemt.
Het was de in Frankrijk woonachtige jonge Belg Pierre Degroote die in 1989 het bedrijf oprichtte. Hij had zichzelf als landbouwkundige met specialisatie oenologie ten doel gesteld uitsluitend betaalbare wijnen te produceren zoals de consument die het meeste waardeert. Deze marktgerichte benadering leidde ertoe dat Virginie binnen tien jaar behoorde tot de vijf grootste wijnbedrijven van de Languedoc-Roussillon.
In die eerste jaren kreeg Pierre hulp van Frankrijk's bekendste flying winemaker Jacques Lurton die wijnen maakte volgens Australisch concept. Ook nu nog is de stijl van werken bij Virginie uitgesproken Australisch, dus zonder franje maar wel met overgave en een volledige beheersing van alle technische details. Het enige wat telt is een onberispelijke kwaliteit.
Virginie is volledig gespecialiseerd in de productie van vins de pays de cépage, wijnen die hun identiteit en herkenbaarheid primair ontlenen aan het druivenras waarvan ze gemaakt zijn. Het gaat daarbij overigens om heel wat meer dan alleen wijnen van cabernet sauvignon en chardonnay. Ook de zogeheten Rhône druiven, die hier in de Languedoc verbluffende resultaten opleveren, nemen een prominente plaats in binnen het aanbod van het bedrijf. En sinds kort ook twee assemblages: een rosé van cinsault en merlot; een rode wijn van grenache met merlot.
Bij Virginie streeft men er bovenal heel nauwgezet naar om voor iedere druif het geschiktste terroir te vinden. In het ene geval is dat kleirijke zandgrond in een zo koel mogelijke omgeving, soms kiest men juist voor kalkbodems op een warme plek. En dat het hechten van zoveel belang aan terroir juist ook zinvol is bij het maken van cépage wijnen wordt iedere keer duidelijk bij het proeven van het resultaat.
Schrijf de eerste review