Chardonnay, Chenin, Pinot.
Al onze selecties zijn gekweekt door telers die werken volgens de biodynamische, biologische of duurzame wijnbouwmethode.
Dat betekent geen gebruik van chemische meststoffen, noch herbiciden noch pecticiden.
Bodem/Terroir: Rivierklei, kalksteen met mergel – van La Haute Vallée, hier ontstaat de mooiste frisheid.
Vinificatie: Traditionele methode met een stricte contrôle van de temperatuur.
Rijping: 24 maanden op fles.
HVE gecertificeerde wijn.
HVE staat voor Haute Valeur Environnementale en is een officiële erkenning van het Ministerie voor het hoogste niveau op het gebied van duurzame land- en wijnbouw. De HVE-certificering berust op vier pijlers:
- behoud van biodiversiteit
- plant- en gewasbeschermingsmethoden
- aard en toepassing van bemesting
- water management
Complex, met veel finesse en mineraliteit. avec beaucoup de finesse et de minéralité. Bloemig, citrus en amandel.
Verpakking :
- Klassieke Champenoise fles, cannelle
- Liège kurk = klassieke champagne kurk
- Rug etiket Frans/Engels
- Platte dozen à 6 fles
Chardonnay
De Chardonnay druif is een witte druif, zeer geschikt voor vinificatie en rijping op hout. Verder is het een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou maar tevens tegen warmte kan. Deze druif wordt veel gebruikt voor mousserende wijnen, zoals champagne. Hij geeft stevige, volle wijn met karakter en een delicaat bouquet. De druif kan zeer verschillende wijnen voortbrengen, van Chablis tot een Saint-Véran uit het zuiden van de bourgognestreek. Hij is verwant aan de andere bourgogne- en champagnedruif de pinot blanc, waar hij erg op lijkt. De chardonnay heeft echter een andere smaak. Hij wordt ook wel weisser klevner genoemd (in de Elzas), pinot blanc chardonnay, beaunois en ook auvernat blanc.
In vergelijking met de sauvignon blanc of de gewürztraminer is zijn geur en aroma niet bijzonder krachtig. In koelere klimaatzones heeft hij een groeneappelsmaak, in mildere temperatuurzones een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones smaakt de wijn naar exotische vruchten, zoals ananas en mango. Chardonnay rijpt betrekkelijk vroeg en kan een hoog alcoholgehalte halen, waardoor hij bedrieglijk zoet smaakt. Een goed gevinifieerde chardonnay zal een lange afdronk hebben. De chardonnaydruif is ideaal om wijnen te maken die op eiken vaten worden gelagerd. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' krijgt vanilletonen in haar smaak.
Meestal zal een goede chardonnaywijn een tweede fermentatie hebben gehad, de zogenaamde malolactische gisting. Deze heet zo omdat het naar groene appelen ruikende, venijnige appelzuur wordt omgezet in het mildere melkzuur
Chenin Blanc
De Chenin Blanc is de kameleon van de witte druivensoorten. Chenin Blanc is de meest geplante druivensoort in Zuid-Afrika. Deze varieteit is de basis voor vele soorten witte wijn: mousserend, droge witte wijn, zoete witte wijn, en de “liquoreux” gemaakt d.m.v. “pourriture noble”, een rottingsproces, waarbij men de druif lang aan de stok laat hangen. Chenin Blanc is zeer aromatisch en heeft een goede, natuurlijke zuurhuishouding. In warmere klimaten kunnen ook de goedkopere wijnen die van deze druivensoort vervaardigd zijn nog fris en prettig smaken. In de wijnen is perzik, abrikoos, noten, bloemen en honing te proeven en ruiken. In Frankrijk ook wel Pineau de la Loire genaamd.
Pinot Noir
De Pinot noir druif (Frans) ook wel Spätburgunder (Duits), is een blauw druivenras dat het best gedijt in streken met een getemperd klimaat, waar het groeiseizoen per definitie lang is en dus aromavorming in de vruchten bevordert. Haar favoriete grond is kalksteen, al dan niet vermengd met ijzerhoudende klei. De oorsprong van de pinot noir ligt in de Côte de Nuits in Bourgogne, waar de Pinot noir al tweeduizend jaar groeit. Buiten Bourgogne blijkt het niet altijd eenvoudig om dit ras te verbouwen waardoor hij een veel geringere verspreiding kent dan bijvoorbeeld de Cabernet Sauvignon.Toch planten steeds meer wijnstreken deze druivenstok aan.
In de Elzas levert de Pinot noir een cépage wijn. Ook in Duitsland doet de druif het goed. Inmiddels is de druif te vinden in meerdere Europese landen en in de nieuwe wijnwereld.
Rode wijnen van pinot noir hebben gewoonlijk niet zo’n heel donkere kleur, maar wel een aantrekkelijke geur. Ook kenmerkend is de fijne smaak die de wijn vanaf zijn jeugd al heel toegankelijk maakt. Ondanks die zachtheid en soepelheid kunnen de betere Pinot noirs een lange flesrijping ondergaan. De druif wordt ook gebruikt voor mousserende wijn met als bekendste voorbeeld Champagne. Soms ook wel rosé.
OUR “SAVOIR-FAIRE”
For each “cru” we select and assemble small volumes of newly fermented wine from the best chateaux and domains of the appellation. We then carefully watch over the maturation process before bottling the wine in our own cellars.
At the origin, I had the desire to reconcile my two cultures, Scandinavian by my Finnish mother and Latin by my father from Nîmes. I was 21 years old and the wine environment interested me. What a better way to promote exchange and conviviality than wine?
In January 2000, I created an export office, Vinipartner, that I still run, and which advises wine producers from the Languedoc on how to build their range and develop commercially. Many years spent in the vineyard with winemakers, their oenologists and agronomists, helped me understand and appreciate just what goes into developing a character wine. Ten years later, I wanted to be totally in contact with vines and wine. As I had not inherited or taken up the reins of a family estate, I embarked on a new adventure and I created the House of S. Delafont. The activity of wine maker-merchant gives me greater freedom of choice and creation to develop wines fashioned by hand.
Meer informatie: Maison S. Delafont
Schrijf de eerste review