De wijngaard Schoenenbourg heeft vanwege zijn uitzonderlijke kwaliteit een officiële Grand Cru status in de Elzas. Het perceel Schoelhammer maakthier onderdeel van uit en wordt als het allerbestegedeelte beschouwd. Niet meer dan 30 rijen Riesling, biologisch geteeld, staan geplant op 6300 vierkante meter. De opbrengst in het uitzonderlijk goede oogstjaar 2009 bestond uit slechts 2488 flessen en daar moet de hele wereld zich mee laven. Alles is hier dus mini, behalve deuitzonderlijke kwaliteit. Gekoppeld aan hun passieen lange ervaring weet de familie Hugel hier de absolute top te bereiken. De terroir bestaat uit mergel en klei en mede dankzij de fantastische ligging hebben de wijnen het unieke karakter van een droge, mineraalrijke Riesling met een zachte stijl. Na een klassieke vinificatie, een natuurlijke klaring en een lichte filtering voor de botteling rijpten de flessen Schoelhammer 2009nog 7 jaar (!) in de kelders van Hugel om de complexiteit van de wijn te onthullen met daarbij het potentieel om zich ook nog in de jaren daarna verder te ontwikkelen. Nog jeugdige kleur, een verfijnd, open bouquet metimpressies van pistache, kruisbes en teunisbloem dat zich voortzet in de zowel geconcentreerde als verfijnde smaak. Sappig, vol en strakdroog met eenvleugje aromatische kruiden. De overtreffende trapvan wat je van een Grand Cru terroir zou mogen verwachten
de Non plus ultra. Op dronk, maar kan nog makkelijk 15 tot 20 jaar rijpen.
Nog jeugdige kleur, een verfijnd, open bouquet metimpressies van pistache, kruisbes en teunisbloem dat zich voortzet in de zowel geconcentreerde als verfijnde smaak. Sappig, vol en strakdroog met eenvleugje aromatische kruiden. De overtreffende trapvan wat je van een Grand Cru terroir zou mogen verwachten
de Non plus ultra. De wijngaard Schoenenbourg heeft vanwege zijn uitzonderlijke kwaliteit een officiële Grand Cru status in de Elzas. Het perceel Schoelhammer maakt hier onderdeel van uit en is het beste gedeelte.
Riesling
Riesling is een witte druivensoort. Oorspronkelijk zou het een afstammeling zijn van de Heunisch-druif en een Traminer variant. De druif staat als één van de beste soorten bekend. Vooral in Duitsland en de Elzas is zij zeer geliefd.
Deze druif is pas laat rijp, meestal pas eind september of begin oktober en heeft dan een goudgele kleur met wat kleine spikkeltjes op de schil. De riesling is geschikt voor de productie van droge en elegante wijnen. Haar wereldbekendheid is echter te danken aan de zoete wijnen die deze druivensoort voort kan brengen. De Rieslingdruif kan wijnen van zeer grote klasse voortbrengen en zijn dan ook lang houdbaar. De druivenstokken staan voor deze hoge kwaliteitswijnen (Duits: Spitzenweinen) dikwijls tegen steile hellingen aangeplant.
Aan het begin van de 20e eeuw waren de Riesling-wijnen uit de Rheingau en Moezel vaak duurder dan de meest bekende wijnen uit de Bordeaux.
Behalve in Duitsland en de Elzas is de Riesling ook aangeplant in Oostenrijk, Noord-Italië, Luxemburg, Verenigde Staten en Australië. In steeds meer landen komt deze druivensoort voor.
In Duitsland wordt de Rieslingdruif ook wel “De Koningin van de druiven” genoemd.
Duitse wijnen gemaakt van Rieslingdruiven kunnen jong gedronken worden. Bepaalde spitzenklasse-wijnen kunnen echter ook zeer goed ouderen.
Voorouders die sinds 1639 wijn verbouwen
Het eerste spoor van de naam "Hugel" in de Elzas gaat terug tot de 13e eeuw. Ruim twee eeuwen later, vestigde Hans Ulrich Hugel zich in Riquewihr, dat door de verschrikkelijke Dertigjarige Oorlog geheel verwoest was.
In 1639 verwierf hij de burgerrechten van de stad en nam hij al spoedig de leiding over het bijzonder invloedrijke wijnbouwersgilde.
Zijn zoon bouwde in 1672 een heel mooi huis in de Rue des Cordiers en boven de deur werd het familiewapen gegraveerd; de oorsprong van het bedrijfslogo heden ten dage nog steeds in gebruik.
Tijdens de 18e en 19e eeuw verwierf de Hugel-familie een benijdenswaardige reputatie in de wijnbouw en de nauwgezette manier waarop zij hun wijngaarden onderhielden.
In 1902 verliet Frédéric Emile Hugel het oude familiebezit en vestigde zich in het centrum van Riquewihr dat nog steeds het hart vormt van het familie bedrijf.
De witte Elzasser behoort tot de beste witte wijn in de wereld.
Al meer dan 2000 jaar worden er in de Elzas-wijnen Zij brachten grote voorspoed voor de regio, vooral in de Middeleeuwen.
Dankzij de dichtbij gelegen rivier de Rijn, die toen de meest belangrijke slagader van communicatie was in Europa, werden de Elzas-wijnen geëxporteerd naar Nederland, België, Scandinavië en Engeland, waar ze bijzonder werden gewaardeerd.
Tot de 17e eeuw was de Elzas het grootste en meest beroemde wijnproducerende gebied in het Duits-Romeinse Rijk, waarna door diverse oorlogen de wijnbouw successievelijk in verval raakte..
Aan het begin van de 20e eeuw werden de wijngaarden sterk geruïneerd door ongedierte en schimmelziektes, waardoor een hopenloze situatie ontstond. Een aantal wijnbouwers met ondernemingszin en visie, waaronder Frédéric Emile Hugel, ondernamen stappen om de wijngaarden in het Elzas gebied te redden.
Deze pionier bij uitstek wijdde zijn hele leven aan de promotie van kwaliteitswijnen van edele druivensoorten.Zijn zoon Jean zette zijn werk voort. Door volharding en levenslange passie voor zijn werk bewees hij, dat Elzas-wijnen een plaats verdienden onder de mooiste wijnen van de wereld.
Zijn drie zonen, Georges, Jean en André, continueerden zijn werk en zetten zich voor de officiële wettelijke erkenning van de "Vendanges Tardives" en de "Sélection de Grains Nobles" wijnen.
De volgende generatie is trouw aan de belangrijkste beginselen die zij van hun voorouders erfden. Jean-Philippe, Marc en Etienne wacht een moeilijke taak: Elzas-wijnen tot de grootste witte wijnen van de 21e eeuw maken.
Meer informatie: Famille Hugel
Schrijf de eerste review