Alvaro Palacios is zevende in een gezin met 9 kinderen. Zijn vader leidde Palacios Remondo, het Rioja familiebedrijf in Alfaro. Van Alvaro werd verwacht dat hij naar Bordeaux ging om wijnbouw te studeren. Via een stage op Chateau Petrus raakte hij geboeid door de bijzondere terroir en de grootsheid van de wijn. Na zijn studie koos hij niet naar het familiedomein terug te keren maar zijn eigen weg te gaan. Hij sluit zich in 1989 aan bij enkele pioniers die de revival van de wijngaarden van Priorat nastreven. Met veel gevoel voor terroir, maar ook het eeuwenoude cultuurlandschap, slaagt Alvaro erin zijn Priorat wijnen tot een immens succes te maken. Een volgend project start hij met neef Ricardo Perez in de wijnstreek Bierzo. Hier concentreren ze zicht op de biologische teelt van de rode Mencia druif. Het succes ervan versterkt het aanzien van Alvaro. Na het overlijden van zijn vader neemt Alvaro op verzoek van de familie ook Palacios Remondo onder zijn hoede. In de wijngaarden van de familie neemt Alvaro na zijn komst drastische maatregelen. In korte tijd wordt de productie teruggebracht met 60% en weet hij de kwaliteit meer dan navenant te verhogen. Naast aandacht voor terroir is zijn geloof in Garnacha voor Rioja zeer opmerkelijk. De Vendimia wordt gemaakt van gelijke delen Garnacha en Tempranillo. Hij wordt omschreven als een superRioja 'nieuwe stijl' die na vinificatie een korte rijping op eiken vaten kreeg. Het is een uitbundige wijn met rood en zwart fruit en fijne kruidigheid, aardse tonen en zachte tannine.
La Vendimia is de naam van de jonge Rioja die Palacios Remondo maakt. Opmerkelijk is dat hij uit gelijke delen Garnache en Tempranillo bestaat. Alvaro Palacios gelooft heilig in de Garnacha druif, ook voor Rioja. De wijn wordt omschreven als super Rioja 'nieuwe stijl' die na vinificatie een korte rijping op eiken vaten kreeg. Het is een uitbundige wijn met rood en zwart fruit en fijne kruidigheid, aardse tonen en zachte tannine. Lamsbout, speenvarken en gedroogde ham.
Tempranillo
De tempranillo druif is een blauwe druivensoort die behoort tot de meest nobele druivenrassen om wijn van te maken.
De tempranillo druif heeft een dikke schil. Het is een druif die weinig zuur, weinig zoet aan een wijn meegeeft.
Een ideale druif in assemblages. Meer bekend zijn echter ook de cépage wijnen. In Vega Sicilia, Spanje's meest prestigieuze wijngoed is het voornamelijk de tempranillo, terwijl ook in Protos en Pesquera de druif als een belangrijk ingrediënt geldt.
Om tot volledige rijkdom te komen heeft de tempranillo druif een warm klimaat nodig. Vooral in Spanje op het warme massief plat is de tempranillo druif de basis voor wijnen van hoge kwaliteit. Het is de druif voor de meest beroemde wijnstreken in Spanje, de Ribeira del Duero, Rioja, maar ook in Navarra en Penedés, twee Noord-Spaanse wijnstreken, speelt de tempranillo een grote rol. Daarnaast komen we een grote hoeveelheid van de druif nog tegen in de Languedoc-Roussillon.
Álvaro Palacios werd geboren in een gezin met negen kinderen. Álvaro was de zevende en er werd van hem verwacht dat hij naar Bordeaux ging om oenologie en viticulture te studeren. Via een stage op Château Petrus raakte hij geboeid door de bijzondere terroir en de grootsheid van de wijn. In plaats van na zijn studie naar het familiedomein terug te keren, kiest hij ervoor een eigen weg te gaan.
Hij sluit zich in 1989 aan bij enkele pioniers die de revival van de wijngaarden van Priorat nastreven. Met veel gevoel voor terroir, maar ook het eeuwenoude cultuurlandschap slaagt Álvaro erin zijn Priorat wijnen tot een immens succes te maken. Een volgend project start hij samen met Ricardo Perez, een neef, die net als hij zijn scholing in Bordeaux heeft gekregen. Dit keer valt zijn oog op de wijnstreek Bierzo. Hier concentreren ze zich op de biologische teelt van de rode Mencia druif. Het succes ervan versterkt het aanzien van Álvaro.
Na het overlijden van zijn vader in 2000 neemt Álvaro op het verzoek van de familie ook het Palacios Remondo in Rioja Baja onder zijn hoede. Dit combineert hij met de aandacht voor zijn wijnbedrijf in Priorat en het bedrijf in Bierzo. In de Rioja wijngaarden van de familie heeft Álvaro na zijn komst drastische maatregelen genomen. In korte tijd wordt de productie teruggebracht met 60% en weet hij de kwaliteit meer dan navenant te verhogen. Naast aandacht voor terroir is zijn geloof in Garnacha voor Rioja zeer opmerkelijk.
Álvaro Palacios wordt gezien als één van de meest getalenteerde en visionaire wijnmakers van Spanje.
Schrijf de eerste review