Als de hoge hak van een dameslaars wijst het schiereiland Salento naar het zuidoosten, ingeklemd tussen de Adriatische en Ionische Zeeën. Hier bezit de familie Zonin de Masseria Altemura. Een masseria is een eeuwenoude, burchtachtige herenboerderij rond een stoere toren. Naar alle kanten strekt het 300 hectare grote bezit zich uit. 150 daarvan zijn wijngaarden terwijl 40 zijn beplant met olijfbomen. Onder de schaterende zon van Apulië worden hier wijnen gemaakt van oude, inheemse druivenrassen zoals bijvoorbeeld de primitivo en de negroamaro. De Apulo Rosso is een op en top Salentinese rode wijn van primitivo druiven en 25% malvasia nera. Traditioneel, dus zonder nieuw eikenhout gerijpt. Geurt intens naar fruit, waarbij vooral pruimen en gedroogde kersen opvallen. De smaak is droog en rond, met een gemarkeerde fruitigheid.
Diep robijnrood, geurt intens naar fruit, waarbij vooral pruimen en gedroogde kersen opvallen. Smaakt droog en rond, met een gemarkeerde fruitigheid. De Apulo Rosso is een op en top Salentinese rode wijn van primitivo druiven en 25% malvasia nera Traditioneel, dus zonder nieuw eikenhout gerijpt.
Warmbloedige begeleider van geroosterd en gegrild vlees, worst en niet te scherpe kazen.
Malvasia Nera
De Malvasia Nera druif is een neef van de witte Malvasia soorten. Deze druivensoort wordt in Puglia gebruikt om Negroamaro te ondersteunen met fruit van zwarte pruimen en chocolade.
primitivo
Primitivo is een druif die vooral in Puglia gevonden wordt. De herkomst is naar alle waarschijnlijkheid een druif die door de Grieken al ver voor Christus is aangeplant Primitivo (betekenis = Il Primo, = "De eerste. Dit deel van Italië heette toen Enotria = wijnland en werd vooral voor de wijnbouw gebruikt, Enotria was een van de provincies in "La Magna Greca" Genetisch gezien is de Zinfandel druif naast de Primitivo ook verwant met de Kroatische druivensoorten Crljenak Kaštelanski and Tribidrag,
De druif is in de 18e eeuw door een Hongaar geëxporteerd naar Californië en heet daar Zinfandel!
Bron: Italiaanse sommelier opleiding
Als de hoge hak van een dameslaars wijst het schiereiland Salento naar het zuidoosten, ingeklemd tussen de Adriatische en Ionische Zeeën. Hier vinden we een recentere aanwinst in het bezit van de famile Zonin. Een masseria is een eeuwenoude, burchtachtige herenboerderij rond een stoere toren.
Naar alle kanten strekt het 300 hectare grote bezit zich uit. 150 Daarvan zijn wijngaarden, terwijl 40 zijn beplant met olijfbomen. Onder de schaterende zon van Apulië worden hier wijnen gemaakt van oude, inheemse druivenrassen als primitivo, negroamaro, aglianico en fiano. Voor de verwerking daarvan zijn de oude gebouwen gerestaureerd en nieuwe toegevoegd, geheel in de eeuwenoude stijl en met gebruikmaiking van de prachtigste lokale materialen.
Meer informatie: Masseria Altemura
Schrijf de eerste review