BRANCAIA HET BLAUW"… Het is de wijn die Brancaia op de kaart zette van de meest gevierde producenten van Toscane" (Robert Parker). IL BLU wordt verkregen uit de strengste selectie van de beste druiven van onze Chianti Classico-wijngaarden. Het is een blend van 70% Merlot, 25% Sangiovese en 5% Cabernet Sauvignon, die 20 maanden rijpt in Franse barriques (tweederde nieuw) en gedurende minstens één jaar op fles. Met zeer fijne tannines en een aanhoudende afdronk presenteert Il BLU zichzelf als een wijn met een grote structuur, die fascineert door zijn complexiteit en elegantie. In de afgelopen 30 jaar is deze wijn niet alleen een symbool geworden voor Brancaia, maar heeft hij ook de unanieme waardering van het publiek en critici verdiend en is hij een klassieker geworden voor wijnliefhebbers over de hele wereld. Net als het onmiskenbare label, een van Brancaia's onderscheidende elementen,
Druiven: 70% Merlot, 25% Sangiovese, 5% Cabernet Sauvignon
Combinaties: gerechten met een intense smaak, wild, geroosterd of gestoofd rood vlees
Uitslagen:
96/100 Robert Parker
96/100 JamesSuckling.com
95/100 Vinous.com
95/100 Falstaff
94/100 I Vini di Veronelli
BRANCAIA HET BLAUW"… Het is de wijn die Brancaia op de kaart zette van de meest gevierde producenten van Toscane" (Robert Parker). IL BLU wordt verkregen uit de strengste selectie van de beste druiven van onze Chianti Classico-wijngaarden. Het is een blend van 70% Merlot, 25% Sangiovese en 5% Cabernet Sauvignon, die 20 maanden rijpt in Franse barriques (tweederde nieuw) en gedurende minstens één jaar op fles. Met zeer fijne tannines en een aanhoudende afdronk presenteert Il BLU zichzelf als een wijn met een grote structuur, die fascineert door zijn complexiteit en elegantie. In de afgelopen 30 jaar is deze wijn niet alleen een symbool geworden voor Brancaia, maar heeft hij ook de unanieme waardering van het publiek en critici verdiend en is hij een klassieker geworden voor wijnliefhebbers over de hele wereld. Net als het onmiskenbare label, een van Brancaia's onderscheidende elementen,
Druiven: 70% Merlot, 25% Sangiovese, 5% Cabernet Sauvignon
Combinaties: gerechten met een intense smaak, wild, geroosterd of gestoofd rood vlees
Uitslagen:
96/100 Robert Parker
96/100 JamesSuckling.com
95/100 Vinous.com
95/100 Falstaff
94/100 I Vini di Veronelli
Merlot
Merlot is een blauwe druivensoort die gebruikt wordt voor het maken van wijn. Zij is één van de traditionele druivensoorten van de Franse Bordeaux-streek, zowel in de Médoc, waar de Cabernet Sauvignon domineert, als in Pomerol en Saint-Émilion. De druif is iets groter en heeft een dunnere schil dan de cabernet sauvignon.
De Merlot is een internationale druivenras en is in geur en smaak vooral te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. De wijnen van deze druif zijn over het algemeen sappiger en soepeler dan die van de cabernet sauvignon, met minder tannine. Daardoor zijn ze vaak gemakkelijker en jonger te drinken. Het zijn gulle wijnen met veel smaak.
Deze druivensoort wordt in de Côtes de Gascogne gebruikt voor rode wijn en rosé wijn.
Buiten Frankrijk is Californië een belangrijke producent van merlotwijn. Men kwam er in de jaren zeventig tot de ontdekking dat merlot niet alleen goed functioneerde in een assemblage naar Frans model, maar ook op zichzelf, als cépage, een prima wijn kan voortbrengen.
Verder wordt er merlotwijn geproduceerd in Italië (vooral in het Noord-Oosten), Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië - waar het merlot-areaal de voorbije tien jaar is vernegenvoudigd) - en Zuid-Amerika, met name in Chili.
Sangiovese
De Sangiovese druif is een uit Emilia-Romagna of Toscane afkomstige druivensoort. Vanwege regionale mutaties kent hij in Italië diverse gedaanten. Wijnen van sangiovese hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. Hoe uiteenlopend deze wijnen kunnen zijn, blijkt bij het proeven van Chianti, een wijn die voor minimaal 70 % uit druiven van dit ras bestaat.
Sterke groeier, die zeer gevoelig is voor grauwe schimmel vanwege de zeer dunne schil van de druif. Langzame groeier, waardoor dit ras pas laat tot volle rijping komt. Kan goed tegen extreme droogte doordat de wortels zeer diep gaan en dus voldoende water kunnen opnemen. De opbrengst per hectare kan hierdoor behoorlijk hoog zijn. Een ondergrond van leem lijkt toch de hoogste garantie te bieden voor een hoge kwaliteit, terwijl een hoge ligging niet wenselijk is omdat de druif dan niet tot volle rijping kan komen.
Wijnen van deze druif hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. Hoe uiteenlopend deze wijnen kunnen zijn, blijkt bij het proeven van Chianti, een wijn die voor minimaal 70% uit druiven van dit ras bestaat.
Cabernet Sauvignon
Cabernet sauvignon is een blauwe druivensoort die wordt gebruikt voor wijnproductie.
De cabernet sauvignon is een erg populaire druif voor rode wijn. De druif geeft een relatief volle smaak en een donkere kleur. De wijn van deze druif wordt als complexer en minder toegankelijk dan de eveneens erg populaire merlot beschouwd. Het rijpingsproces is bij de cabernet sauvignon zeer belangrijk.
De oorsprong van de cabernet sauvignon ligt in de Médoc, in de Franse Bordeaux-streek, maar tegenwoordig wordt ze op veel plaatsen gekweekt, bijvoorbeeld ook in de Côtes de Gascogne en buiten Frankrijk in Californië, Australië en Chili.
De druif wordt vaak gemengd met andere soorten, zoals de merlot en de cabernet franc, naar het voorbeeld van de Médoc-wijnen.
De cabernet sauvignon is ontstaan uit een kruising van de cabernet franc met de sauvignon blanc.
<p>In 1981 verloor het Zwitserse stel Brigitte en Bruno Widmer hun hart aan het verlaten <strong>Brancaia</strong> in Castellina in Chianti. Ze kochten het domein en reeds 2 jaar later gooide het domein hoge ogen bij een belangrijke Chianti Classico proeverij. Internationale erkenning kon niet lang uitblijven. In 1989 kochten Brigitte en Bruno er nog een domein in Radda (Chianti) bij, gevolgd door de oprichting van Brancaia in Maremma in 1998, wat zorgt voor een totaal van 80 ha wijngaarden. Dochter Barbara is sinds 1998 de oenologe van alle drie de domeinen. Zij heeft de bekende oenoloog Carlo Ferrini aan haar zijde, die haar bijstaat met raad en daad. Vandaag is Brancaia één van de meest toonaangevende wijnhuizen van Toscane, die jaarlijks belangrijke nationale en internationale prijzen ontvangen.</p>
Meer informatie: Casa Brancaia
Schrijf de eerste review