Bourgogne associëren sommigen met vol, veel en zwaar. Voor de keuken gaat dat soms op, maar voor de wijnen niet. Die zijn eerder fijn en delicaat. Zoals deze Bourgogne Rouge van 100% pinot noir. De helderrode wijn geurt naar rood fruit. In de smaak smelten fruitige en lichtkruidige aroma's samen. Fris, zeker niet zwaar maar met body. Bourgogne Rouge zoals hij hoort te zijn. Hij is afkomstig van Bouchard Père & Fils, één van de beroemdste namen in de streek. Bouchard begon in 1731 als handelshuis en kocht zo'n 50 jaar later zelf wijngaarden. Inmiddels bezit het huis 130 hectare waarvan 12 hectare Grand Cru- en 74 hectare Premier Cru-wijngaarden. Voor de generieke wijnen, zoals deze AC Bourgogne, koopt Bouchard druiven van wijnbouwers met wie al jaren wordt samengewerkt.
Fris, fruitig, niet zwaar maar met body. Bourgogne Rouge zoals hij hoort te zijn. In geur en smaak wisselen aardbei, bes, kers en subtiele kruidige tonen elkaar af. Florale aroma's geven de toegankelijke, opwekkende wijn iets frivools en vrolijks. Multi-inzetbaar!
Voor de generieke wijnen, zoals deze appellation Bourgogne contrôlée, koopt bouchard druiven - in dit geval pinot noir - van wijnbouwers uit de streek met wie al jaren wordt samengewerkt. De naam Bouchard garandeert de kwaliteit en de stijl van de wijnen. Bouchard bezit zelf ook wijngaarden waarvan vele met Grand Cruen Premier Cru-status. Wijnen van de eigen wijngaarden dragen de naam Domaine Bouchard Père & Fils. De generieke wijnen heten Bouchard Père & Fils.
Fris, rood-fruitig en op een verfijnde manier kruidig. Florale tonen geven de wijn iets frivools. Niet zwaar, wel vol. Sappige afdronk
WIJN-SPIJSSUGGESTIES Charcuterie (fijne vleeswaren), paté Kip: coq au vin en allerlei gevogeltegerechten Lichte gevogeltegerechten, salade met eendenborst Vis: geroosterde zwaardvis Wit vlees: lichte kalfs- en fijne varkensvleesgerechten Vegetarisch: gebakken paddestoelen Pasta: met ham en kaas(saus)
Pinot Noir
De Pinot noir druif (Frans) ook wel Spätburgunder (Duits), is een blauw druivenras dat het best gedijt in streken met een getemperd klimaat, waar het groeiseizoen per definitie lang is en dus aromavorming in de vruchten bevordert. Haar favoriete grond is kalksteen, al dan niet vermengd met ijzerhoudende klei. De oorsprong van de pinot noir ligt in de Côte de Nuits in Bourgogne, waar de Pinot noir al tweeduizend jaar groeit. Buiten Bourgogne blijkt het niet altijd eenvoudig om dit ras te verbouwen waardoor hij een veel geringere verspreiding kent dan bijvoorbeeld de Cabernet Sauvignon.Toch planten steeds meer wijnstreken deze druivenstok aan.
In de Elzas levert de Pinot noir een cépage wijn. Ook in Duitsland doet de druif het goed. Inmiddels is de druif te vinden in meerdere Europese landen en in de nieuwe wijnwereld.
Rode wijnen van pinot noir hebben gewoonlijk niet zo’n heel donkere kleur, maar wel een aantrekkelijke geur. Ook kenmerkend is de fijne smaak die de wijn vanaf zijn jeugd al heel toegankelijk maakt. Ondanks die zachtheid en soepelheid kunnen de betere Pinot noirs een lange flesrijping ondergaan. De druif wordt ook gebruikt voor mousserende wijn met als bekendste voorbeeld Champagne. Soms ook wel rosé.
<p>Bouchard Père & Fils is een van de oudste wijnhuizen in de Bourgogne. Het hoofdkwartier is gesitueerd in het Chateau de Beaune. De galerijen en het Bastion van dit 15e eeuws landgoed, vormen een uitstekende natuurlijke omgeving waarin de wijnen langzaam kunnen rijpen. Het succesverhaal begon in 1731 met de oprichting van het handelshuis. De eerste wijngaarden werden vierenveertig jaar later gekocht in Volnay. In 1791 werd een van zijn vermaardste wijngaarden, Vigne de L’Enfant Jesus, in Beaune Greves verworven. In 1820 verhuisde de familie zijn zetel naar het kasteel van Beaune. Geleidelijk groeide het wijngaard. In elk perceel wordt gewaakt voor een juist balans tussen de biologische cyclus en het menselijk ingrijpen, waardoor het terroir alle nuances optimaal kan uiten. In 1995 werd Bouchard Père & Fils verworven door de Champagnefamilie Henriot. Grote investeringen volgden en de aandacht werd gericht op de wijnen uit de Cote d’Or. Door deze nieuwe kwaliteitsstrategie behalen de wijnen van Bouchard Père & Fils in proeverijen en perskritieken topscores. De topwijnen van eigen wijngaarden worden apart op de markt gebracht als ‘Domaine Bouchard Pere & Fils’. Daarnaast zijn er de handelswijnen van hoog niveau, die worden gemaakt van streng geselecteerde, aangekochte druiven.</p>
Meer informatie: Bouchard Père et Fils
Schrijf de eerste review