Een topspeler binnen de regio, energiek, knisperend fris en mooi licht geparfumeerd. Hier merk je hoe deze Trebbiano op uitmuntende wijze de Chardonnay wat extra frisheid en aciditeit kan aanbrengen. De wijn geurt en smaakt intens en complex naar bloemen als acacia en jasmijn, stuift aroma’s van ananas, grapefruit en sinaasappel. Ook bespeur je een vleugje appel, peer, mango en zelfs iets van banaan. Een verrukkelijk aperitief of goede begeleider van gerechten met vis, groenteschotels en koude gerechten. Eveneens voortreffelijk bij pasta, risotto’s en fruits de mer.
Biologisch gecertificeerde wijn.
Een topspeler binnen de regio, energiek, knisperend fris en mooi licht geparfumeerd. Hier merk je hoe deze Trebbiano op uitmuntende wijze de Chardonnay wat extra frisheid en aciditeit kan aanbrengen. De wijn geurt en smaakt intens en complex naar bloemen als acacia en jasmijn, stuift aroma’s van ananas, grapefruit en sinaasappel. Ook bespeur je een vleugje appel, peer, mango en zelfs iets van banaan. Een verrukkelijk aperitief of goede begeleider van gerechten met vis, groenteschotels en koude gerechten. Eveneens voortreffelijk bij pasta, risotto’s en fruits de mer.
Trebbiano
De Trebbiano is een van de oudste en meest aangeplante witte druivensoort in Italië en Frankrijk. De Trebbiano wordt gebruikt voor de productie van wijn maar ook voor wijn die bedoeld is om te destilleren tot brandy. De Trebbiano druiven zijn relatief klein, bevatten veel sap en worden vaak gemengd met de Malvasia. Hoogstwaarschijnlijk is de druif van Toscaanse oorsprong.
In Italië wordt deze druif in diverse streken verbouwd. Bijvoorbeeld in de Orvieto. In Toscane wordt zij gebruikt in Chianti. Een bijzondere toepassing vindt deze Trebbiano druif in de Vin Santo. Nabij de stad Modena wordt de Trebbiano gebruikt in de Balsamico.
De Trebbiano wordt in Frankrijk gebruikt in de appellaties (AOC) Bordeaux, Entre-Deux-Mers, Sainte Foix-Bordeaux, Coteaux du Languedoc, Bandol, Côtes de Provence, Cassis, Palette, Coteaux d'Aix, Les Baux de Provence, Côtes du Rhône, Côtes du Ventoux, Côtes du Luberon, Coteaux Varois en Provence, Coteaux de Pierrevert.
Daarnaast wordt hij ook gebruikt als hoofddruif voor de destillatie van Armagnac en Cognac.
Andere landen waar deze druif verbouwd wordt zijn: Argentinië, Australië, Bulgarije, Spanje, Portugal en Californië in de Verenigde Staten.
Chardonnay
De Chardonnay druif is een witte druif, zeer geschikt voor vinificatie en rijping op hout. Verder is het een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou maar tevens tegen warmte kan. Deze druif wordt veel gebruikt voor mousserende wijnen, zoals champagne. Hij geeft stevige, volle wijn met karakter en een delicaat bouquet. De druif kan zeer verschillende wijnen voortbrengen, van Chablis tot een Saint-Véran uit het zuiden van de bourgognestreek. Hij is verwant aan de andere bourgogne- en champagnedruif de pinot blanc, waar hij erg op lijkt. De chardonnay heeft echter een andere smaak. Hij wordt ook wel weisser klevner genoemd (in de Elzas), pinot blanc chardonnay, beaunois en ook auvernat blanc.
In vergelijking met de sauvignon blanc of de gewürztraminer is zijn geur en aroma niet bijzonder krachtig. In koelere klimaatzones heeft hij een groeneappelsmaak, in mildere temperatuurzones een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones smaakt de wijn naar exotische vruchten, zoals ananas en mango. Chardonnay rijpt betrekkelijk vroeg en kan een hoog alcoholgehalte halen, waardoor hij bedrieglijk zoet smaakt. Een goed gevinifieerde chardonnay zal een lange afdronk hebben. De chardonnaydruif is ideaal om wijnen te maken die op eiken vaten worden gelagerd. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' krijgt vanilletonen in haar smaak.
Meestal zal een goede chardonnaywijn een tweede fermentatie hebben gehad, de zogenaamde malolactische gisting. Deze heet zo omdat het naar groene appelen ruikende, venijnige appelzuur wordt omgezet in het mildere melkzuur
Voor informatie: Villa Harmonia
Schrijf de eerste review