Nadat de Franse wijnfamilie Dauré in 1996 een studiereis naar Zuid-Amerika heeft ondernomen zijn ze zo onder de indruk van de mogelijkheden van met name Chili als wijnland dat ze er besluiten te gaan wonen. Gekozen werd voor de Colchagua vallei, waar veel overeenkomsten met de Franse cultuur aanwezig zijn en waar de beste Chileense wijnen worden gemaakt.
Het zijn acht ondernemende Françaises die er het innovatieve project “Las Ninas” in Apalta gaan opzetten. 'Las Niñas' is trouwens het Spaans woord voor meisjes. Belangrijk is hun keuze voor Biologische wijnbouw. Een bewuste keuze, want bio-wijnboeren hebben liefde voor hun grond en geven de natuur de ruimte. Zij zijn ervan overtuigd dat juist deze wijnen de toekomst hebben en meer en meer de maatstaf is in plaats van uitzondering. Bij Las Ninas hebben dan ook de ambitie om duurzaam geproduceerde wijnen tegen een aantrekkelijke prijs te kunnen aanbieden.
De druiven worden handmatig geoogst in kistjes van 12 kg, waarna de druiven over de selectietafel gaan. Alleen het beste fruit wordt geselecteerd voor vinificatie. De bodem bestaat hier uit granietzand dat zorgt voor een perfecte waterhuishouding. Dat is erg belangrijk vanwege de hete droge zomer en de grote temperatuurverschillen (>25ºC tussen middag en nacht).
Biologisch gecertificeerde wijn.
Dieprode wijn met aroma’s van vers fruit zoals kersen en bramen. Subtiele tonen van kruiden en specerijen geven de wijn complexiteit. De smaak is fris en zacht met soepele tannines en verfijnde afdronk. Uitstekende begeleider van niet te zwaar bereide vleesgerechten, vegetarisch, gebakken- of gegrilde vis en lichte kazen.
Merlot
Merlot is een blauwe druivensoort die gebruikt wordt voor het maken van wijn. Zij is één van de traditionele druivensoorten van de Franse Bordeaux-streek, zowel in de Médoc, waar de Cabernet Sauvignon domineert, als in Pomerol en Saint-Émilion. De druif is iets groter en heeft een dunnere schil dan de cabernet sauvignon.
De Merlot is een internationale druivenras en is in geur en smaak vooral te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. De wijnen van deze druif zijn over het algemeen sappiger en soepeler dan die van de cabernet sauvignon, met minder tannine. Daardoor zijn ze vaak gemakkelijker en jonger te drinken. Het zijn gulle wijnen met veel smaak.
Deze druivensoort wordt in de Côtes de Gascogne gebruikt voor rode wijn en rosé wijn.
Buiten Frankrijk is Californië een belangrijke producent van merlotwijn. Men kwam er in de jaren zeventig tot de ontdekking dat merlot niet alleen goed functioneerde in een assemblage naar Frans model, maar ook op zichzelf, als cépage, een prima wijn kan voortbrengen.
Verder wordt er merlotwijn geproduceerd in Italië (vooral in het Noord-Oosten), Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië - waar het merlot-areaal de voorbije tien jaar is vernegenvoudigd) - en Zuid-Amerika, met name in Chili.
Voor informatie: Nuevo Mundo
Schrijf de eerste review