In deze Crémant d'Alsace zijn drie variëteiten in gelijke delen vertegenwoordigd. Chardonnay zorgt voor structuur en een prettige fraîcheur, pinot blanc voor soeplesse en verfijning terwijl pinot noir de wijn voorziet van complexiteit en kracht.
Een verleidelijk uitgebalanceerde Elzaswijn met een heerlijke dorstlessende spanning, rijp citrusfruit en prettige mousse.
Chardonnay
De Chardonnay druif is een witte druif, zeer geschikt voor vinificatie en rijping op hout. Verder is het een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou maar tevens tegen warmte kan. Deze druif wordt veel gebruikt voor mousserende wijnen, zoals champagne. Hij geeft stevige, volle wijn met karakter en een delicaat bouquet. De druif kan zeer verschillende wijnen voortbrengen, van Chablis tot een Saint-Véran uit het zuiden van de bourgognestreek. Hij is verwant aan de andere bourgogne- en champagnedruif de pinot blanc, waar hij erg op lijkt. De chardonnay heeft echter een andere smaak. Hij wordt ook wel weisser klevner genoemd (in de Elzas), pinot blanc chardonnay, beaunois en ook auvernat blanc.
In vergelijking met de sauvignon blanc of de gewürztraminer is zijn geur en aroma niet bijzonder krachtig. In koelere klimaatzones heeft hij een groeneappelsmaak, in mildere temperatuurzones een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones smaakt de wijn naar exotische vruchten, zoals ananas en mango. Chardonnay rijpt betrekkelijk vroeg en kan een hoog alcoholgehalte halen, waardoor hij bedrieglijk zoet smaakt. Een goed gevinifieerde chardonnay zal een lange afdronk hebben. De chardonnaydruif is ideaal om wijnen te maken die op eiken vaten worden gelagerd. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' krijgt vanilletonen in haar smaak.
Meestal zal een goede chardonnaywijn een tweede fermentatie hebben gehad, de zogenaamde malolactische gisting. Deze heet zo omdat het naar groene appelen ruikende, venijnige appelzuur wordt omgezet in het mildere melkzuur
Pinot Noir
De Pinot noir druif (Frans) ook wel Spätburgunder (Duits), is een blauw druivenras dat het best gedijt in streken met een getemperd klimaat, waar het groeiseizoen per definitie lang is en dus aromavorming in de vruchten bevordert. Haar favoriete grond is kalksteen, al dan niet vermengd met ijzerhoudende klei. De oorsprong van de pinot noir ligt in de Côte de Nuits in Bourgogne, waar de Pinot noir al tweeduizend jaar groeit. Buiten Bourgogne blijkt het niet altijd eenvoudig om dit ras te verbouwen waardoor hij een veel geringere verspreiding kent dan bijvoorbeeld de Cabernet Sauvignon.Toch planten steeds meer wijnstreken deze druivenstok aan.
In de Elzas levert de Pinot noir een cépage wijn. Ook in Duitsland doet de druif het goed. Inmiddels is de druif te vinden in meerdere Europese landen en in de nieuwe wijnwereld.
Rode wijnen van pinot noir hebben gewoonlijk niet zo’n heel donkere kleur, maar wel een aantrekkelijke geur. Ook kenmerkend is de fijne smaak die de wijn vanaf zijn jeugd al heel toegankelijk maakt. Ondanks die zachtheid en soepelheid kunnen de betere Pinot noirs een lange flesrijping ondergaan. De druif wordt ook gebruikt voor mousserende wijn met als bekendste voorbeeld Champagne. Soms ook wel rosé.
Pinot Blanc
De Pinot blanc druif is een aan de Pinot noir en Pinot gris verwante druif, en de wijn die geheel of grotendeels van deze druif gemaakt wordt (cépage).
De Pinot Blanc druif is redelijk bestand tegen plantenziekten en nachtvorst. De aanplant in Frankrijk is grotendeels geconcentreerd in de Elzas. In Duitsland en Oostenrijk noemt men deze druivensoort Weißer Burgunder.
Grond, klimaat en opbrengst per hectare bepalen wat voor soort Pinot Blanc (Pinot Bianco, Weissburgunder) ontstaat: een zacht frisse, vriendelijke, niet al te uitgesproken wijn of één met meer klasse en karakter. Ook de manier van wijn-bereiding heeft invloed: in Duitsland ontdekte men bijvoorbeeld dat gisting en rijping op vat tot imponerende resultaten kan leiden.
Het huis Gustave Lorentz is al sinds generaties gevestigd in het schilderachige stadje Bergheim, even ten noorden van Colmar. Bergheim ligt in het departement Haut-Rhin en daarmee in het beste deel van de Elzas. De familie Lorentz is eigenaar van 32 hectare eigen wijngaarden, naar regionale maatstaven vrij veel grond. Tot dit bezit horen ook percelen in enkele grands crus. Parel in de kroon is het perceel in de grand cru Altenberg de Bergheim, algemeen beschouwd als één van de beste in de rij van 50. (N.B. Er zijn in de Elzas maar liefst drie grands crus met dezelfde naam Altenberg!
Meer informatie: Gustave Lorentz
Schrijf de eerste review