KLIMAAT & TERROIR Een continentaal klimaat, want door de ligging achter het kustgebergte is de matigende invloed van de Middellandse Zee beperkt en is het verschil in dag- en nachttemperatuur groot. De bodem is rijk aan kalk en klei. VINIFICATIE De druiven worden op lage temperatuur vergist in roestvrijstalen tanks. Daarna rijpt de wijn nog enige tijd op zijn gistcellen.
GEUR & SMAAK Frisse, expressieve wijn met een heldergele kleur met groene reflecties en complexe aroma’s van jasmijn, lavendel, exotisch fruit en citrus. SERVEERSUGGESTIE Serveer op 8 à 10 graden als aperitief, bij salades, lichte lunchgerechten en niet te zware bereidingen van vis.
Chardonnay
De Chardonnay druif is een witte druif, zeer geschikt voor vinificatie en rijping op hout. Verder is het een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou maar tevens tegen warmte kan. Deze druif wordt veel gebruikt voor mousserende wijnen, zoals champagne. Hij geeft stevige, volle wijn met karakter en een delicaat bouquet. De druif kan zeer verschillende wijnen voortbrengen, van Chablis tot een Saint-Véran uit het zuiden van de bourgognestreek. Hij is verwant aan de andere bourgogne- en champagnedruif de pinot blanc, waar hij erg op lijkt. De chardonnay heeft echter een andere smaak. Hij wordt ook wel weisser klevner genoemd (in de Elzas), pinot blanc chardonnay, beaunois en ook auvernat blanc.
In vergelijking met de sauvignon blanc of de gewürztraminer is zijn geur en aroma niet bijzonder krachtig. In koelere klimaatzones heeft hij een groeneappelsmaak, in mildere temperatuurzones een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones smaakt de wijn naar exotische vruchten, zoals ananas en mango. Chardonnay rijpt betrekkelijk vroeg en kan een hoog alcoholgehalte halen, waardoor hij bedrieglijk zoet smaakt. Een goed gevinifieerde chardonnay zal een lange afdronk hebben. De chardonnaydruif is ideaal om wijnen te maken die op eiken vaten worden gelagerd. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' krijgt vanilletonen in haar smaak.
Meestal zal een goede chardonnaywijn een tweede fermentatie hebben gehad, de zogenaamde malolactische gisting. Deze heet zo omdat het naar groene appelen ruikende, venijnige appelzuur wordt omgezet in het mildere melkzuur
Sauvignon Blanc
De Sauvignon Blanc druif of Fumé blanc is een witte druif met een groenige schil, gebruikt voor de bereiding van witte wijn. Deze druif wordt in veel wijnlanden aangeplant. De oorsprong ligt in zuidwest Frankrijk. Het is de voorname druif in Sauternes en Barsac. Maar zeker ook in de Loirevallei. In meer streken maakt men van deze druif succesvolle wijnen. Zoet én droog.
Wijn gemaakt van deze Sauvignon Blanc druif ruikt naar buxus, wit fruit en bloemen. Bij het proeven van de wijn, valt de smaak van groene appels, kruisbessen, soms ananas en lychee op. De wijn heeft een bittere naar zoet neigende afdronk. Voor Noord-Franse wijnen soms knisperend droog, uit warmere gebieden zachter van smaak. Deze geur- en smaakcomponenten zijn minder uitgesproken als deze druif in een assemblage met andere druiven wordt gebruikt.
In de 18e eeuw verspreidde de Sauvignon blanc zich met emigranten naar Spanje, Noord-Italië, Nieuw-Zeeland, Chili, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.
In Frankrijk vindt men deze Sauvignon Blanc druif vaak in de zuivere wijnen van de Loire, Bordeaux en Languedoc. Bekende wijnen uit deze druif zijn: Sancerre, Menetou-Salon en Pouilly-Fumé. Daarnaast zijn er mooie assemblages met de Semillon-druif in de Bordeaux. De laatste jaren komen er ook veel mooie Sauvignon blanc wijnen uit de nieuwe wijnwereld.
Macabeo (Macabeu)
In Spanje is de Macabeo druif een belangrijke druivensoort voor witte wijn. In de Rioja noemt men hem Viura. De wijnen zijn hoog in zuurgehalte en hebben een geur van bloemen. Zij verliezen hun smaak en fruitige karakter relatief gemakkelijk en zijn op hun best wanneer zij jong gedronken worden.
Picapoll
Deze druivensoort voor witte wijn wordt in het noorden van de DO Catalunya verbouwd, ook wel avello genoemd.
In het hart van Catalonië, ongeveer 60 km ten noordwesten van Barcelona bevindt zich Pla de Bages. Dit nog jonge wijnbouwgebied omvat slechts 600 ha. aanplant van wijnstokken en kreeg pas in 1995 zijn DO status. Bodegas Abadal heeft 120 Ha. wijngaard in dit gebied in bezit. De faam die dit gebied nu internationaal geniet is in feite te danken aan de inspanning van Bodegas Abadal. Bodegas Abadal wordt gerund door de familie Roqueta.
Al in de tijd van Grieken en Romeinen werd hier wijn gemaakt. "Bages" is Catalaans voor Bacchus, de wijngod! Voordat de phylloxera uitbrak en ook dit gebied in 1890 vernielde, was dit één van de belangrijkste wijnbouwgebieden van Catalonië. Roqueta is een naam met klank en eeuwenoude traditie. 16 generaties lang reeds zijn ze in de regio actief, van vader op zoon, en steeds met dezelfde twee namen: Ramon (vader) en Valentin (zoon). Nu staat "Roqueta" voor "basiswijn" en "Abadal" voor "klassewijn".
Tegenwoordig wordt het bedrijf geleid door de 4e generatie: Valentín Roqueta Guillamet. Let wel: al eeuwenlang wordt vader "Ramon" opgevolgd door oudste zoon "Valentin", wiens eerste zoon dan weer Ramón heet!
Op deze heuvelachtige bosrijke plaats in het dorp Sta. Maria Horta D'Avinyo is in 1995 begonnen met een merkwaardig project: Het combineren van inlandse (Picapoll, Ull de liebre) met ingevoerde druiven - voorop Cabernet Franc, dan Cabernet Sauvignon, en Syrah voor rood en Chardonnay en Sauvignon Blanc voor wit.
Voor de wijnproductie werden alle recente methoden en technieken gebruikt, en dat heeft zijn vruchten afgeworpen: vanaf 2000 gooide de "Abadal Selecció" heel hoge ogen. Parker gaf onmiddellijk 90/100, en voor elke jaargang sindsdien is hij daar nauwelijks onder gebleven. Er worden in totaal 10 wijnen gemaakt, zowel monocépages als blends.
Meer informatie: Abadal
Schrijf de eerste review