De trebbiano is een druif die op uitgebreide schaal in Italië staat aangeplant, onder andere in Toscane. Maar de trebbiano di Lugana, die aan de basis staat van deze wijn, wordt toch als een aparte ondervorm beschouwd. Hij wordt gezien als een druif die meer smaak en aroma heeft dan de trebbiano van elders. Bovendien profiteert hij van de plek van aanplant, op de heuvels van de zuidelijke oever van het Gardameer, in de DOC Lugana. Het grote wateroppervlak van het Gardameer heeft een duidelijke invloed op de wijngaarden, die zich bevinden ten zuiden van het stadje Sirmione. De grootste zomerhitte wordt altijd getemperd door het grote wateroppervlak. En in de avonduren blijven de temperaturen juist weer wat hoger. Zo gaat de rijping door over een lange periode van de dag, tot ze rond midden september zijn perfect rijp zijn. De gisting vindt deels plaats op roestvrij staal, en deels op eiken barriques. In totaal 35% van de wijn gist op hout, wat de wijn een bijzondere diepgang en kracht geeft, die mooi combineert met het fruit van de wijn die niet op vat heeft gegist.
Lugana ruikt naar peer, rijpe appel, een vleugje limoen en vlierbloemen. De wijn is fris en opwekkend, met rijpe appel en citrus maar niet te strak en een beetje mollig. Krachtige, droge witte wijn. Goede combinatie met gebakken forel, spaghetti met vongole, gerookte zalm of kip met cashewnoten.
Trebbiano
De Trebbiano is een van de oudste en meest aangeplante witte druivensoort in Italië en Frankrijk. De Trebbiano wordt gebruikt voor de productie van wijn maar ook voor wijn die bedoeld is om te destilleren tot brandy. De Trebbiano druiven zijn relatief klein, bevatten veel sap en worden vaak gemengd met de Malvasia. Hoogstwaarschijnlijk is de druif van Toscaanse oorsprong.
In Italië wordt deze druif in diverse streken verbouwd. Bijvoorbeeld in de Orvieto. In Toscane wordt zij gebruikt in Chianti. Een bijzondere toepassing vindt deze Trebbiano druif in de Vin Santo. Nabij de stad Modena wordt de Trebbiano gebruikt in de Balsamico.
De Trebbiano wordt in Frankrijk gebruikt in de appellaties (AOC) Bordeaux, Entre-Deux-Mers, Sainte Foix-Bordeaux, Coteaux du Languedoc, Bandol, Côtes de Provence, Cassis, Palette, Coteaux d'Aix, Les Baux de Provence, Côtes du Rhône, Côtes du Ventoux, Côtes du Luberon, Coteaux Varois en Provence, Coteaux de Pierrevert.
Daarnaast wordt hij ook gebruikt als hoofddruif voor de destillatie van Armagnac en Cognac.
Andere landen waar deze druif verbouwd wordt zijn: Argentinië, Australië, Bulgarije, Spanje, Portugal en Californië in de Verenigde Staten.
Voor informatie: Costaripa
Schrijf de eerste review