Bij binnenkomst van de oogst worden de druiventrossen in hun geheel zachtjes geperst door een automatische pers. De most blijft dan voor een dag of 2 in roestvrijstalen tanks waar de fermentatie start bij 17-19°C met de toevoeging van geselecteerde inheemse gisten. De wijn blijft enkele dagen in contact met zijn gisten, waarna hij vrij vroeg wordt gebotteld om zo de karakteristieke frisheid en smaak te behouden. De druiven komen van geselecteerde wijngaarden, waaronder ook de Poggio dei Gelsi, waar ook een mooie cru van gemaakt wordt. De wijngaarden zijn gelegen op heuvels van ten minste 300 meter boven de zeespiegel. Het moment van oogsten is afhankelijk van de zuurtegraad en de hoeveelheid suiker in de vruchten en de gezondheid van de druif.
Le Pòggere is bloemig, heeft een open geur met een vleugje hars, amandelen en pijnbomen. Een levendige en frisse smaak, die ook de nodige kracht heeft. Licht rins met een bittertje en zeer smakelijk. Heerlijk bij stevige pastagerechten, met paddestoelen en kaas, risotto met paddestoelen, kip of kalkoen.
Trebbiano
De Trebbiano is een van de oudste en meest aangeplante witte druivensoort in Italië en Frankrijk. De Trebbiano wordt gebruikt voor de productie van wijn maar ook voor wijn die bedoeld is om te destilleren tot brandy. De Trebbiano druiven zijn relatief klein, bevatten veel sap en worden vaak gemengd met de Malvasia. Hoogstwaarschijnlijk is de druif van Toscaanse oorsprong.
In Italië wordt deze druif in diverse streken verbouwd. Bijvoorbeeld in de Orvieto. In Toscane wordt zij gebruikt in Chianti. Een bijzondere toepassing vindt deze Trebbiano druif in de Vin Santo. Nabij de stad Modena wordt de Trebbiano gebruikt in de Balsamico.
De Trebbiano wordt in Frankrijk gebruikt in de appellaties (AOC) Bordeaux, Entre-Deux-Mers, Sainte Foix-Bordeaux, Coteaux du Languedoc, Bandol, Côtes de Provence, Cassis, Palette, Coteaux d'Aix, Les Baux de Provence, Côtes du Rhône, Côtes du Ventoux, Côtes du Luberon, Coteaux Varois en Provence, Coteaux de Pierrevert.
Daarnaast wordt hij ook gebruikt als hoofddruif voor de destillatie van Armagnac en Cognac.
Andere landen waar deze druif verbouwd wordt zijn: Argentinië, Australië, Bulgarije, Spanje, Portugal en Californië in de Verenigde Staten.
Schrijf de eerste review