De geschiedenis van het nu zeventien hectare tellende Domaine Ferret begon in 1840. Dit wijnhuis was de eerste in de streek dat zelf wijnen ging bottelen. Weduwe Colette was de laatste Ferret en het was haar wens om haar familiebezit in goede handen over te dragen. Die had ze gevonden in Louis Jadot dat zich in 2007 - na Colettes dood - aan de afspraak hield het domaine zo authentiek mogelijk te laten blijven. Dus bij Louis Jadot gaat nog alles zoals het van oorsprong ging en bewaren de wijnen nog altijd hun eigen smaak en karakter.
KLIMAAT & TERROIR: De twee hectare tellende 'clos' ligt in het dorpje Fuissé op een lichte helling met een oostelijke expositie. De bodem bevat kalkrijke mergel. VINIFICATIE: De vergisting vindt plaats in eikenhouten vaten, waarvan 20% nieuw en 80% gebruikt. De wijn rijpt 10 maanden in eikenhout en aansluitend nog 8 maanden in RVS. DRUIVEN: chardonnay ALCOHOL PERCENTAGE: 13,50% GEUR & SMAAK: Rijk en weelderig, maar tegelijkertijd strak, sappig en vlezig. SERVEERSUGGESTIE: Klassiek in combinatie met slakken in bladerdeeg, kalfsvlees in een romige saus, geitenkaas en harde koemelkkazen.
GEUR & SMAAK De wijn is zowel krachtig als elegant en heeft levendige tonen van amandel en abrikoos en een verfijnde mineraliteit. De afdronk is verfrissend en uitzonderlijk lang.
SERVEERSUGGESTIE Culinair breed inzetbaar bij gevogelte, visgerechten en romige kazen.
Chardonnay
De Chardonnay druif is een witte druif, zeer geschikt voor vinificatie en rijping op hout. Verder is het een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou maar tevens tegen warmte kan. Deze druif wordt veel gebruikt voor mousserende wijnen, zoals champagne. Hij geeft stevige, volle wijn met karakter en een delicaat bouquet. De druif kan zeer verschillende wijnen voortbrengen, van Chablis tot een Saint-Véran uit het zuiden van de bourgognestreek. Hij is verwant aan de andere bourgogne- en champagnedruif de pinot blanc, waar hij erg op lijkt. De chardonnay heeft echter een andere smaak. Hij wordt ook wel weisser klevner genoemd (in de Elzas), pinot blanc chardonnay, beaunois en ook auvernat blanc.
In vergelijking met de sauvignon blanc of de gewürztraminer is zijn geur en aroma niet bijzonder krachtig. In koelere klimaatzones heeft hij een groeneappelsmaak, in mildere temperatuurzones een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones smaakt de wijn naar exotische vruchten, zoals ananas en mango. Chardonnay rijpt betrekkelijk vroeg en kan een hoog alcoholgehalte halen, waardoor hij bedrieglijk zoet smaakt. Een goed gevinifieerde chardonnay zal een lange afdronk hebben. De chardonnaydruif is ideaal om wijnen te maken die op eiken vaten worden gelagerd. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' krijgt vanilletonen in haar smaak.
Meestal zal een goede chardonnaywijn een tweede fermentatie hebben gehad, de zogenaamde malolactische gisting. Deze heet zo omdat het naar groene appelen ruikende, venijnige appelzuur wordt omgezet in het mildere melkzuur
De geschiedenis van het inmiddels zeventien hectare tellende Domaine Ferret begon in 1840. Dit wijnhuis was het eerste in de streek dat zelf wijnen ging bottelen. Weduwe Colette was de laatste Ferret en het was haar wens om het familiebezit in goede handen over te dragen. Die had ze gevonden in Louis Jadot dat zich in 2007 - na Colettes dood - aan de afspraak hield het domaine zo authentiek mogelijk te laten blijven. Dus bij Louis Jadot gaat nog alles zoals het van oorsprong ging en bewaren de wijnen nog altijd hun eigen smaak en karakter.
Schrijf de eerste review