De cabernet sauvignon is in de korte tijd van zijn bestaan al uitgegroeid tot een legendarische wijn. In feite is deze wijn verantwoordelijk voor het prestige dat Regaleali met zijn rode wijnen heeft verworven. In 1985 werd de 6 ha cabernet sauvignon aangeplant, en met het klimmen der jaren levert hij steeds betere wijnen op. Midden september geoogst, bij een optimale rijpheid en een mooie natuurlijke zuurgraad. De druiven worden verkregen van heuvels op enige hoogte, zo rond de 600 meter, in dit klimaat een gunstige factor. Lage opbrengsten staan garant voor een wijn met een bijzondere kracht en concentratie. Na de oogst is er een gisting op de schillen gedurende twee weken, waarmee de wijn kracht en kleur krijg. Volgen nog 12 maanden rijping op vaten uit Allier en Tronçais. Vervolgens wordt hij zonder filtering gebotteld, zodat kleur en smaak optimaal behouden blijven. Wel ontstaat er wat depot, droesem, maar dat is alleen maar een teken van kwaliteit.
Barst van het rijpe en zoete fruit, mint en eucalyptus, zwarte bessen en kersen, mooi vanille, getoast, het fruit blijft heersen in de smaak, krachtig en soepel, met intens fruit, zacht vanille, toast, breed, goede rijpe tannines; fraai. Mooi bij stevig rood vlees, entrecote van de grill, T-bone-steak, of een stevige kaas, een mooie belegen boerenkaas.
Cabernet Sauvignon
Cabernet sauvignon is een blauwe druivensoort die wordt gebruikt voor wijnproductie.
De cabernet sauvignon is een erg populaire druif voor rode wijn. De druif geeft een relatief volle smaak en een donkere kleur. De wijn van deze druif wordt als complexer en minder toegankelijk dan de eveneens erg populaire merlot beschouwd. Het rijpingsproces is bij de cabernet sauvignon zeer belangrijk.
De oorsprong van de cabernet sauvignon ligt in de Médoc, in de Franse Bordeaux-streek, maar tegenwoordig wordt ze op veel plaatsen gekweekt, bijvoorbeeld ook in de Côtes de Gascogne en buiten Frankrijk in Californië, Australië en Chili.
De druif wordt vaak gemengd met andere soorten, zoals de merlot en de cabernet franc, naar het voorbeeld van de Médoc-wijnen.
De cabernet sauvignon is ontstaan uit een kruising van de cabernet franc met de sauvignon blanc.
Voor informatie: Tasca d'Almerita
Schrijf de eerste review