KLIMAAT & TERROIR Een continentaal klimaat met relatief droge, warme zomers. De bodems zijn rijk aan kalk en graniet. VINIFICATIE Het perssap ondergaat een drie weken durende inweking en vergisting op roestvrijstaal.
Biologisch gecertificeerde wijn.
GEUR & SMAAK Aroma’s van rood fruit als bessen en kersen. In de mond is de wijn elegant, rond gestructureerd en soepel. SERVEERSUGGESTIE Te serveren bij charcuterie, lichte vleesgerechten en zachte kaasjes. WEETJE Deze wijn is gecertificeerd biologisch. De naam van de wijn refereert aan de markiezin van Sévigné (1626-1696), een van de toonaangevendste schrijfsters uit de zeventiende eeuw, die inspiratie vond voor haar werk in het herkomstgebied van deze wijn.
Syrah
De druif syrah, in een aantal landen shiraz genoemd, werd tijdens de kruistochten vanuit het Midden-Oosten naar Frankrijk gebracht. Over herkomst van de druif doen veel geruchten de ronde, bijvoorbeeld dat de druif afkomstig is uit de Iraanse stad Shiraz. Uit genetisch onderzoek blijkt echter dat de druif voortkomt uit twee druivensoorten uit Zuidoost Frankrijk - Dureza en Mondeuse blanche. Het is een druivensoort die veel zon nodig heeft en zijn beste wijnen geeft in een warm en droog klimaat, en dan bij voorkeur op niet te vruchtbare grond. De wijnranken van deze druivensoort groeien uitbundig en worden daarom vaak gesnoeid. Gebeurt dit niet, dan verliezen de druiven aan aroma, met flauwe wijnen als resultaat. De Syrah is een gezonde druif die immuun is voor de meeste plantenziekten.
Als de druif met zorg wordt gecultiveerd, dan heeft hij een dikke schil. De wijn krijgt daardoor niet alleen veel kleur, maar ook aanzienlijk tannine.
De Syrah is de klassieke druif van de Côte Rôtie en de Hermitage. Een land waar Shiraz als nationale specialiteit kan worden beschouwd, is Australië. De druif wordt vaak vermengd met Cabernet Sauvignon. Voorts maakt men droge rosé en mousserende wijn van de syrah.
Grenache
Grenache is een sterke druivensoort voor rode wijn, die goed tegen extreme hitte kan. De druif heeft een dunne schil met weinig pigment en is daarom zeer geschikt om rosé te produceren. De rode wijnen van Grenache kunnen wat weinig kleur hebben. De druif rijpt lang en kan zo een zeer hoog suikerniveau ontwikkelen. De wijnen van de Grenache kenmerken zich door een zeer fruitige bijna zoete smaak waarin bramen en wat peper zijn te ontdekken. De Garnacha is in Spanje’s enorme wijnbouwareaal de meest aangeplante donkere wijnstok. Hij is een van de ingrediënten van Spanje’s beroemde wijn Vega Sicilia, ook is hij belangrijk in de Châteauneuf du Pape.
Oostelijk van het Rhônedal bevindt zich het departement Drôme. Het hart van deze streek wordt gevormd door de Côteaux de Tricastin, de plek waar in 1964 Odette en Henri Bour het Domaine de Grangeneuve oprichtten. In 1980 nam hun zoon, Henri Bour het stokje over. Hoewel de meeste druiven in de omgeving naar de plaatselijke coöperaties gaan, maakt de familie Bour zijn wijnen in eigen beheer. Het domein is kenmerkend door de hectare kalk- en kleihoudende kiezelgrond beplant met verschillende stokken met een gemiddelde leeftijd van 30 jaar. Hiervan wordt een aantal moderne, aantrekkelijke wijnen gecomponeerd die vallen onder de appellations Grignan en Cotes du Rhone.
Schrijf de eerste review