KLIMAAT & TERROIR Een mediterraan klimaat met relatief droge, warme zomers. De bodems zijn rijk aan zand, klei en keien. VINIFICATIE Na de vergisting krijgt de wijn 10 tot 12 maanden houtopvoeding op grote eiken vaten.
GEUR & SMAAK Een wijn met een rijpe structuur, aangename tannines en aroma’s van zwoele kersen en bessen. Daarnaast indrukwekkende pepertonen met nuances van laurier. SERVEERSUGGESTIE Te serveren bij charcuterie, krachtige vleesgerechten en wild, en gerijpte harde kazen. WEETJE De fles van Châteauneuf-du-Pape draag een reliëf met het pauselijke wapen van de nabijgelegen stad Avignon. Vanaf de 14e eeuw resideerden zeven opeenvolgende pausen in deze stad ; daarvan resteert nog het prachtige pauselijk paleis.
Syrah
De druif syrah, in een aantal landen shiraz genoemd, werd tijdens de kruistochten vanuit het Midden-Oosten naar Frankrijk gebracht. Over herkomst van de druif doen veel geruchten de ronde, bijvoorbeeld dat de druif afkomstig is uit de Iraanse stad Shiraz. Uit genetisch onderzoek blijkt echter dat de druif voortkomt uit twee druivensoorten uit Zuidoost Frankrijk - Dureza en Mondeuse blanche. Het is een druivensoort die veel zon nodig heeft en zijn beste wijnen geeft in een warm en droog klimaat, en dan bij voorkeur op niet te vruchtbare grond. De wijnranken van deze druivensoort groeien uitbundig en worden daarom vaak gesnoeid. Gebeurt dit niet, dan verliezen de druiven aan aroma, met flauwe wijnen als resultaat. De Syrah is een gezonde druif die immuun is voor de meeste plantenziekten.
Als de druif met zorg wordt gecultiveerd, dan heeft hij een dikke schil. De wijn krijgt daardoor niet alleen veel kleur, maar ook aanzienlijk tannine.
De Syrah is de klassieke druif van de Côte Rôtie en de Hermitage. Een land waar Shiraz als nationale specialiteit kan worden beschouwd, is Australië. De druif wordt vaak vermengd met Cabernet Sauvignon. Voorts maakt men droge rosé en mousserende wijn van de syrah.
Grenache
Grenache is een sterke druivensoort voor rode wijn, die goed tegen extreme hitte kan. De druif heeft een dunne schil met weinig pigment en is daarom zeer geschikt om rosé te produceren. De rode wijnen van Grenache kunnen wat weinig kleur hebben. De druif rijpt lang en kan zo een zeer hoog suikerniveau ontwikkelen. De wijnen van de Grenache kenmerken zich door een zeer fruitige bijna zoete smaak waarin bramen en wat peper zijn te ontdekken. De Garnacha is in Spanje’s enorme wijnbouwareaal de meest aangeplante donkere wijnstok. Hij is een van de ingrediënten van Spanje’s beroemde wijn Vega Sicilia, ook is hij belangrijk in de Châteauneuf du Pape.
Mourvèdre
De Mourvèdre druif is een van oorsprong Catalaanse druivensoort, die in het Catalaans Mataro wordt genoemd, maar het meest bekend is onder de naam Monastrell.
Deze druif onderscheidt zich door haar kwalitatief goede tannine die rode wijn een lange levensduur geeft. Ze heeft hitte en vochtigheid nodig en is pas overtuigend bij een alcoholpercentage van minstens 12%. Jonge wijn heeft een bescheiden aroma, maar de wijn kan een zogeheten "bewonderende complexiteit" krijgen door het rijpen.
In Spanje weet men van de Monastrell-druif een divers gamma aan wijnen te produceren: voor snelle consumptie, voor opleg, droog, zoet en alles daartussenin. De Fransen gebruiken deze druif vooral als onderdeel voor bepaalde wijn vanwege de speciale eigenschappen. Vooral in de Rhône-streek.
In het Provençaalse Bandol gebruikt men deze druif weleens in pure vorm om kruidig-fruitige bewaarwijnen te produceren, maar wordt daar ook wel gemengd met Cinsault en Grenache.
Châteauneuf is sinds 1933 Frankrijks eerste appellatie. Voor wijnliefhebbers zijn het de grote ronde keien aan het oppervlak die de streek zo kenmerkend maken. Deze ooit uit het Alpengebied afkomstige stenen geven ‘s nachts de overdag opgeslagen warmte af aan de druiven waardoor die mooier rijpen. Het tegenwoordig 27 hectare tellende domein van Sénéchaux dateert al uit die tijd en de wijnen die er vandaan komen behoren tot de beroemdste van de streek. Dat wisten ook Jean Michel Cazes en zijn zoon Jean Charles toen zij in december 2006 – nota bene als rechtgeaarde Bordeauxexperts – eigenaar van het domaine werden.
Schrijf de eerste review