Via familie van de huidige eigenaar, Dominique Riccome is Château de Valcombe al sinds 1740 in bezit. In de tweede helft van de achttiende eeuw worden de eerste wijngaarden aangelegd. De bouw van het Château wordt gestart rond 1830 en was uiteindelijk gereed in 1863. Op de wereldtentoonstelling van 1855 in Parijs ontving de wijn van Château de Valcombe zijn eerste oorkonde. In de wijngaard staan diverse varieteiten aangeplant zoals Grenache, Syrah, Mourvèdre en Roussanne. Alle percelen van de wijngaard liggen aaneengesloten rondom het Château. De wijngaarden van Château de Valcombe strekken zich uit over 73 ha. De bodem bestaat uit dikke lagen kiezelsteen die hier ooit door de Rhône en Durance terecht zijn gekomen. De druivenstok moet diep gaan om zijn voeding te vinden, tot wel 10 meter diepte. De wijngaard van Valcombe profiteert door zijn ligging optimaal van de zonne-uren maar ook van de dagelijkse zeewind, die ervoor zorgt dat de druiven in de zomer koelte krijgen. Deze wijn is biologisch gecertificeerd en wordt voor 100% gemaakt van Grenache die komt uit een perceel dat in 1988 werd aangeplant. In de wijngaard gebruikt Château de Valcombe hier feromonen die voorkomen dat vlinders rupsjes maken - zo kan er biologisch gewerkt worden. Direct na de oogst worden de trossen ontsteelt en vindt de vinificatie plaats. De wijn wordt hierna gedurende 1 jaar in cuve gerijpt. Deze pure Grenache heeft een intense fruitigheid en de smaak is heerlijk rond.
Uit voorzorg worden op Château de Valcombe feromonen gebruikt die voorkomen dat de vlinders rupsjes maken. Deze methode is erg effectief en stelt de wijnboer in staat biologisch te werken. De bodem van het perceel waarop deze Grenache groeit, bestaat uit kiezelstenen en klei. Na de oogst worden de trossen ontsteelt en vindt de vinificatie plaats. De jonge wijn wordt gedurende één jar in cuve gelagerd. Deze 100% Grenache heeft een intense fruitigheid en de smaak is heerlijk rond. Uitstekende begeleider bij vleesgerechten.
Grenache noir
De Grenache noir druif is een blauw druivenras dat wordt gebruikt voor wijnproductie. De druif komt oorspronkelijk uit Spanje, waar ze Garnacha wordt genoemd.
De grenache noir druif heeft een dunne schil met weinig kleur en is daarom zeer geschikt voor het maken van goede roséwijnen. Bovendien kan ze lang rijpen waardoor vaak een hoog suikergehalte gehaald wordt. Het resultaat is vaak een sterke, fruitige, bijna zoete, op port gelijkende wijn.
De grenache noir druif wordt af en toe gemengd met andere druivensoorten. In Frankrijk vindt men ze in de Rhône wijnen, onder andere in Châteauneuf-du-Pape. In het Spaanse gebied Rioja wordt ze vooral gemengd met de Tempranillo druif.
De Grenache groeit goed in warme en droge gebieden. Daarom vindt men ze in Zuid-Frankrijk, Spanje, Zuid-Amerika en Californië. Deze druif is wereldwijd de meest gecultiveerde soort voor de productie van rode wijn.
De bouw van het kasteel Château de Valcombe begon in de jaren 1820. In 1945 werd het kasteel nagelaten aan Charles Ricome. Hij was vastbesloten om de kwaliteit van de Valcombe wijnen naar een hoger niveau te brengen. Hij besloot om de wijngaarden volledig te herplanten, onder andere met de druivensoort syrah.
Charles Ricome was de eerste wijnmaker in de regio die een wijn produceerde op basis van syrah. Het Château wordt tegenwoordig beheert door Dominique Ricome. Hij produceert uitsluitend wijnen met de Appelation Costière-de-Nîmes. De druiven goeien op arme bodems bedekt met een dikke laag Rhône-stenen. Een zeer dunne laag kalksteen brengt een verrassende frisheid en een minerale toets aan de wijnen. Dit is een absoluut uniek geval binnen die Costière-de-Nîmes wijnstreek.
Meer informatie: Chateau de Valcombe
Schrijf de eerste review